Get GK Updates everyday in your email address:
Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

50 Questions and answers based on Indian Constitution,Parliament and Government

Posted on 18 November 2010 by admin

1.Who is known as the sculptor of the constitution of India’?
(a) Rajendra Prasad (b) V.V. Giri
(c) B.R. Ambedkar (d) Dr. S. Radhakrishnan

Answer : C

2.What is known as the “Little India”?
(a) City (b) Town (c) Village (d) State

Answer : C

3.A major obstacle to democracy is:
(a) Poverty of the people (b) Illiteracy
(c) Bureaucracy (d) Corruption

Answer : D

4.What is the function of the Gram Panchayat?
(a) To maintain law and order (b) To develop agriculture
(c) To maintain Sanitation (d) All of the above

Answer : D

5.Who is a “Lumbardar”?
(a) The head of a regiment (b) Head of Village
(c) Head of labourers (d) Nominee of the government

Answer : B

6.What is the lowest stage of the local government?
(a) Gram Panchayat (b) Panchayat samiti
(c) Zila Panchayat (d) District Council

Answer : A

7.What is known as the “Little India”?
(a) City (b) Town (c) Village (d) State

Answer : C

8.The mayor of the Corporation is:
(a) Elected by the people
(b) Elected by the members of the Corporation
(c) Appointed by the Chief Minister
(d) Appointed by the Government

Answer : B

9.Who collects the House Tax?
(a) Municipality or corporation (b) State Government
(c) Central government (d) District magistrate

Answer : A

10.What is the head of a Corporation known as
(a) President (b) Chairman (c) Alderman (d) Mayor

Answer : D

11.What is a Corporation?
(a) It is the same as municipality
(b) It is the municipality of a very big city
(c) It is a business undertaking (d) It is a limited company

Answer : B

12.What is the duty of the Municipality?
(a) To maintain law and order
(b) To keep the city neat and clean
(c) To collect taxes (d) To suppress crime

Answer : B

13.What is Local Self-Government?
(a) Government of the wife (b) Government of the husband
(c) Municipal government (d) Mental government

Answer : C

14.Who was the last Governor-General of India?
(a) Lord Mountbatten (b) Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Sarojini Naidu

Answer : B

15.Who is a gazetted officer?
(a) An officer with the red tape
(b) Bureaucrat
(c) Deputy Secretary
(d) The high officer of a department whose transfer is gazetted

Answer : D

16.Which is the most important and highest service?
(a) Indian Administrative Service (b) Indian Foreign Service
(c) Indian Police Service (d) Indian Information Service

Answer : B

17.Which is not an essential part of the Government?
(a) Cabinet (b) The Supreme Court
(c) Parliament (d) Indian Administrative Service

Answer : D

18.The Governor of a State is appointed by
(a) The State legislature (b) The Prime Minister
(c) The President (d) The Parliament

Answer : C

19.Who appoints the Chief Minister?
(a) The Governor of the State (b) The Prime Minister
(c) The Legislative Assembly (d) The Supreme Court

Answer : C

20.Who is a Chief Minister?
(a) Deputy Prime Minister
(b) The leader of the Union Territory
(c) The Leader of the Legislative Assembly in a State
(d) None of the above

Answer : C

21.Who elects the Prime Minister?
(a) The people (b) The President
(c) The Parliament (d) All of the above

Answer : C

22.The President of India is elected by:
(a) The members of Parliament
(b) The Members of Legislative Assemblies
(c) Both (d) Neither

Answer : B

23.The judges of the Supreme Court are appointed by
(a) The Prime Minister of India
(b) The Chief Justice of the Supreme Court
(c) The President of India (d) The Indian parliament

Answer : C

24.When the President can declare emergency?
(a) When there is a breakdown of the constitutional machinery
(b) When security of India is threatened
(c) When financial stability is endangered
(d) Any or all of the above

Answer : D

25.Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India?
(a) The Prime Minister (b) The Commander-in-chief
(c) The President of India (d) Minister of Defence

Answer : C

26.Who Presides over the Rajya Sabha?
(a) The President of India (b) The Speaker of Lok sabha
(c) The Vice-President (d) None of them

Answer : C

27.Which body makes laws?
(a) The President (b) The Prime Minister
(c) The Parliament (d) The Supreme Court

Answer : C

28.In whom is the real power invested in India?
(a) The President (b) The Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) All of them together

Answer : B

29.What are the essential elements of a republic?
(a) Independence (b) Sovereignty
(c) Democracy (d) All of the above

Answer : D

30.The function of the judiciary is:
(a) To make laws (b) To enforce laws
(c) To interpret laws (d) All of the above

Answer : C

31.What is law-making authority of the government called?
(a) Legislature (b) Executive
(c) Judiciary (d) None of the above

Answer : A

32.In democracy:
(a) All people are equal
(b) All people are equal politically
(c) All people are equal economically
(d) None of the above is true

Answer : B

33.What is a government of the people, for the people and by the people?
(a) Dictatorship (b) Aristocracy
(c) Mobocracy (d) Ram Rajya

Answer : C

34.Which is a government of the people, by the people and for the people?
(a) Monarchy (b) Bureaucracy
(c) Oligarchy (d) Democracy

Answer : D

35.Who is a citizen?
(a) A person who lives in a city
(b) A citizen is one who enjoys full legal rights in a country
(c) Both (d) Neither

Answer : B

36.What are the qualifications of a judge of the High Court?
(a) Should have held a judicial office for not less than ten years
(b) Should have been advocate in a High Court for not less ten years
(c) Either (d) Neither

Answer : C

37.What are the qualifications of a member of Parliament?
(a) A citizen of India
(b) Not less than 25 years of age
(c) An elector of any parliamentary constituency
(d) All of the above

Answer : D

38.What are the functions of the Prime Minister?
(a) Constituting the Cabinet
(b) Presiding over the Cabinet
(c) Leadership of the House of the People
(d) All of the above

Answer : D

39.What are the basis principles of the Cabinet Government?
(a) Political homogeneity (b) Ministerial responsibility
(c) Leadership of the Prime Minister
(d) All of the above

Answer : D

40.What are the Emergency Powers of the President
(a) Emergency caused by war or internal disturbances
(b) Emergency Because of the failure of the Constitution
(c) Financial emergencies
(d) All of the above

Answer : D

41.What are the qualifications of the President of India?
(a) A citizen of India
(b) Over 35 years of age
(c) Eligible for election as a member of the Parliament
(d) All of the above

Answer : D

42.What is common between the President of India and the President of America?
(a) Name (b) Powers (c) Both (d) Neither

Answer : A

43.What are the Directive Principles for promoting International Peace?
(a) Promote International peace and security
(b) Maintain honourable relations between nations
(c) Foster respect for international law
(d) All of the above

Answer : D

44.What are the Directive Principles for shaping India into a Gandhian State?
(a) Organization of village panchayts
(b) promotion of prohibition
(c) Promotion of Khadi and village industries
(d) All of the above

Answer : D

45.What are the Directive Principle of developing India as a Welfare State?
(a) Fair distribution of Wealth
(b) Equal pay for equal work to men and women
(c) Free and compulsory education for children up to 14 years
(d) All of the above

Answer : D

46.What are Writs?
(a) Habeas Corpus (b) mandamus
(c) Quo warranto (d) All of the above

Answer : D

47.What is Right against Exploitation?
(a) Traffic in human beings is forbidden
(b) Forced labour is prohibited
(c) Children under fourteen years of age cannot be employed in factories
(d) All of the above

Answer : D

48.What is Right to Freedom?
(a) Right of speech and expression
(b) Right to assemble peacefully
(c) Right to form associations and unions
(d) All of the above

Answer : D

49.What does Article 17 of the Constitution Say?
(a) Untouchability is abolished
(b) The practice of untouchability is forbidden
(c) Practice untouchability is an offence
(d) All of the above

Answer : D

50.What are the Fundamental Rights?
(a) Right to property (b) Right to equality
(c) Right to Freedom of Religion (d) All of the above

Answer : D

5 Comments For This Post

  1. rajendra kumar Says:

    what is right of central govt. gazetted officer .during the hearing in court .

  2. rajendra kumar Says:

    what type of facility entitlement of central govt gazetted fire officer in dept.of atomic energy.

  3. Zeba sayyed Says:

    WHAT IS CORUPTION?

  4. ashish raj tripathi Says:

    answer to question no. 50 in incorrect.right to property has been deleted from fundamental rights,and considered as a legal right.

  5. jijin Says:

    some of the answers provided are wrong. please correct them. check questions 19, 22 and 50.

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

ads