Get GK Updates everyday in your email address:
Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

Archive | English

Tags: , , , ,

English Classroom .ANSWERS TO THE QUESTIONS posted on 7th dec

Posted on 09 December 2012 by admin

Improve your English now !!

Answers :

1. (d) when
2. (a) demolition

3. (a) put off

4. (d) Friendly

more exp :

Antonyms:     friendly, hospitable, kind
Synonyms:     adverse, antipathetic, destructive, disaffected, harmful, hostile, hurtful, ill, ill-disposed, inimicable, injurious, noxious, opposed, oppugnant, pernicious, repugnant, unfavorable, unfriendly, unwelcoming

Comments (0)

Tags: , , , ,

Improve your English now !!

Posted on 04 December 2012 by admin

English Lessons from General Knowledge Today

Improve your English now : try yourself . correct answers will posted tomorrow .

1.Things were different ______ I was young.
(a) because
(b) since
(c) unless
(d) when2.The main aim of Rural Development Programme is the ________ of poverty.
(a) demolition
(b) alleviation
(c) wiping
(d) easing

3.At the last moment, the University has _______ the examinations.
(a) put off
(b) put out
(c) put of
(d) put up with

4.The antonym of INIMICAL
(a) Emotional
(b) Neutral
(c) Cheerful
(d) Friendly

Post your answers as comments below. The correct answers, along with a new set of questions, will be posted tomorrow.

Comments (9)

Tags: , , , , , , , , , ,

TOEFL

Posted on 19 April 2012 by admin

The Test of English as a Foreign Language™ (TOEFL®) evaluates the English proficiency of nonnative speakers of English as it is spoken, written, and heard in college and university environments. It tests all four language skills: speaking, listening, reading, and writing which are important for effective communication. The scores are required for admission by colleges and universities in the United States and Canada.
It is also used by the institutions in other countries where English is the language of instruction. In addition, government agencies, scholarship programs, and licensing certification agencies use TOEFL to evaluate English proficiency. The content of the new TOEFL test reflects the language that is used in real academic settings. The aim of the test is to enable the students to demonstrate their ENGLISH language skills.

Administration of the new test
There are fixed dates on which the test will be administered via the Internet at ETS-certified test centers.

Comments (1)

Tags: , ,

English Classroom-Top 25 Adjectives

Posted on 23 May 2011 by admin

Top 25 Adjectives

  1. good
  2. new
  3. first
  4. last
  5. long
  6. great
  7. little
  8. own
  9. other
  10. old
  11. right
  12. big
  13. high
  14. different
  15. small
  16. large
  17. next
  18. early
  19. young
  20. important
  21. few
  22. public
  23. bad
  24. same
  25. able

Comments (0)

Tags: , ,

English Classroom-The Verbs-Top 25 Verbs

Posted on 23 May 2011 by admin

Top 25 Verbs

  1. be
  2. have
  3. do
  4. say
  5. get
  6. make
  7. go
  8. know
  9. take
  10. see
  11. come
  12. think
  13. look
  14. want
  15. give
  16. use
  17. find
  18. tell
  19. ask
  20. work
  21. seem
  22. feel
  23. try
  24. leave
  25. call

Comments (0)

Tags: , , , , , , ,

The Top using 25 Nouns in English Language

Posted on 23 May 2011 by admin

Top 25 Nouns

  1. time
  2. person
  3. year
  4. way
  5. day
  6. thing
  7. man
  8. world
  9. life
  10. hand
  11. part
  12. child
  13. eye
  14. woman
  15. place
  16. work
  17. week
  18. case
  19. point
  20. government
  21. company
  22. number
  23. group
  24. problem
  25. fact

Comments (0)

Tags: , , , ,

Gk based on English Language and Literature

Posted on 26 March 2011 by admin

1. The epigraph of The Waste Land is borrowed from—
(A) Virgil
(B) Petronius
(C) Seneca
(D) Homer
Ans : (D)

2. Who called The Waste Land ‘a music of ideas’ ?
(A) Allen Tate
(B) J. C. Ransom
(C) I. A. Richards
(D) F. R. Leavis
Ans : (A)

3. T. S. Eliot has borrowed the term ‘Unreal City’ in first and third sections from—
(A) Baudelaire
(B) Irving Babbit
(C) Dante
(D) Laforgue
Ans : (C)

4. Which of the following myths does not figure in The Waste Land ?
(A) Oedipus
(B) Grail Legend of Fisher King
(C) Philomela
(D) Sysyphus
Ans : (D)

5. Joe Gargery is Pip’s—
(A) brother
(B) brother-in-law
(C) guardian
(D) cousin
Ans : (C)

6. Estella is the daughter of—
(A) Joe Gargery
(B) Abel Magwitch
(C) Miss Havisham
(D) Bentley Drummle
Ans : (A)

7. Which book of John Ruskin influenced Mahatma Gandhi ?
(A) Sesame and Lilies
(B) The Seven Lamps of Architecture
(C) Unto This Last
(D) Fors Clavigera
Ans : (C)

8. Graham Greene’s novels are marked by—
(A) Catholicism
(B) Protestantism
(C) Paganism
(D) Buddhism
Ans : (A)

9. One important feature of Jane Austen’s style is—
(A) boisterous humour
(B) humour and pathos
(C) subtlety of irony
(D) stream of consciousness
Ans : (B)

10. The title of the poem ‘The Second Coming’ is taken from—
(A) The Bible
(B) The Irish mythology
(C) The German mythology
(D) The Greek mythology
Ans : (A)

11. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is—
(A) God
(B) Satan
(C) Adam
(D) Eve
Ans : (B)

12. In Sons and Lovers, Paul Morel’s mother’s name is—
(A) Susan
(B) Jane
(C) Gertrude
(D) Emily
Ans : (C)

13. The twins in Lord of the Flies are—
(A) Ralph and Jack
(B) Simon and Eric
(C) Ralph and Eric
(D) Simon and Jack
Ans : (A)

14. Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a—
(A) lawyer
(B) postman
(C) judge
(D) school teacher
Ans : (A)

15. What does ‘I’ stand for in the following line ?
‘To Carthage then I came’
(A) Buddha
(B) Tiresias
(C) Smyrna Merchant
(D) Augustine
Ans : (D)

16. The following lines are an example of …… image. ‘The river sweats
Oil and tar’……
(A) visual
(B) kinetic
(C) erotic
(D) sensual
Ans : (C)

17. Which of the following novels has the subtitle
‘A Novel Without a Hero’ ?
(A) Vanity Fair
(B) Middlemarch
(C) Wuthering Heights
(D) Oliver Twist
Ans : (A)

18. In ‘Leda and the Swan’, who wooes Leda in guise of a swan ?
(A) Mars
(B) Hercules
(C) Zeus
(D) Bacchus
Ans : (D)

19. Who invented the term ‘Sprung rhythm’ ?
(A) Hopkins
(B) Tennyson
(C) Browning
(D) Wordsworth
Ans : (A)

20. Who wrote the poem ‘Defence of Lucknow’ ?
(A) Browning
(B) Tennyson
(C) Swinburne
(D) Rossetti
Ans : (C)

21. Which of the following plays of Shakespeare has an epilogue ?
(A) The Tempest
(B) Henry IV, Pt I
(C) Hamlet
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

22. Hamlet’s famous speech ‘To be, or not to be; that is the question’ occurs in—
(A) Act II, Scene I
(B) Act III, Scene III
(C) Act IV, Scene III
(D) Act III, Scene I
Ans : (D)

23. Identify the character in The Tempest who is referred to as ‘an honest old councellor’—
(A) Alonso
(B) Ariel
(C) Gonzalo
(D) Stephano
Ans : (C)

24. What is the sub-title of the play Twelfth Night ?
(A) Or, What is you Will
(B) Or, What you Will
(C) Or, What you Like It
(D) Or, What you Think
Ans : (B)

25. Which of the following plays of Shakespeare, according to T. S. Eliot, is ‘artistic failure’ ?
(A) The Tempest
(B) Hamlet
(C) Henry IV, Pt I
(D) Twelfth Night
Ans : (B)

26. Who is Thomas Percy in Henry IV, Pt I ?
(A) Earl of Northumberland
(B) Earl of March
(C) Earl of Douglas
(D) Earl of Worcester
Ans : (A)

27. Paradise Lost was originally written in—
(A) ten books
(B) eleven books
(C) nine books
(D) eight books
Ans : (D)

28. In Pride and Prejudice, Lydia elopes with—
(A) Darcy
(B) Wickham
(C) William Collins
(D) Charles Bingley
Ans : (B)

29. Who coined the phrase ‘Egotistical Sublime’?
(A) William Wordsworth
(B) P. B. Shelley
(C) S. T. Coleridge
(D) John Keats
Ans : (C)

30. Who is commonly known as ‘Pip’ in Great Expectations ?
(A) Philip Pirrip
(B) Filip Pirip
(C) Philip Pip
(D) Philips Pirip
Ans : (C)

31. The novel The Power and the Glory is set in—
(A) Mexico
(B) Italy
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

32. Which of the following is Golding’s first novel ?
(A) The Inheritors
(B) Lord of the Flies
(C) Pincher Martin
(D) Pyramid
Ans : (B)

33. Identify the character who is a supporter of Women’s Rights in Sons and Lovers ?
(A) Mrs. Morel
(B) Annie
(C) Miriam
(D) Clara Dawes
Ans : (A)

34. Vanity Fair is a novel by—
(A) Jane Austen
(B) Charles Dickens
(C) W. M. Thackeray
(D) Thomas Hardy
Ans : (C)

35. Shelley’s Adonais is an elegy on the death of—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Keats
(D) Johnson
Ans : (C)

36. Which of the following is the first novel of D. H. Lawrence ?
(A) The White Peacock
(B) The Trespasser
(C) Sons and Lovers
(D) Women in Love
Ans : (A)

37. In the poem ‘Tintern Abbey’, ‘dearest friend’ refers to—
(A) Nature
(B) Dorothy
(C) Coleridge
(D) Wye
Ans : (B)

38. Who, among the following, is not the second generation of British Romantics ?
(A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Shelley
(D) Byron
Ans : (B)

39. Which of the following poems of Coleridge is a ballad ?
(A) Work Without Hope
(B) Frost at Midnight
(C) The Rime of the Ancient Mariner
(D) Youth and Age
Ans : (C)

40. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamphlet—
(A) P. B. Shelley
(B) Charles Lamb
(C) Hazlitt
(D) Coleridge
Ans : (A)

41. Keats’s Endymion is dedicated to—
(A) Leigh Hunt
(B) Milton
(C) Shakespeare
(D) Thomas Chatterton
Ans : (A)

42. The second series of Essays of Elia by Charles Lamb was published in—
(A) 1823
(B) 1826
(C) 1834
(D) 1833
Ans : (D)

43. Which of the following poets does not belong to the ‘Lake School’ ?
(A) Keats
(B) Coleridge
(C) Southey
(D) Wordsworth
Ans : (A)

44. Who, among the following writers, was not educated at Christ’s Hospital School, London ?
(A) Charles Lamb
(B) William Wordsworth
(C) Leigh Hunt
(D) S. T. Coleridge
Ans : (A)

45. Who derided Hazlitt as one of the members of the ‘Cockney School of Poetry’ ?
(A) Tennyson
(B) Charles Lamb
(C) Lockhart
(D) T. S. Eliot
Ans : (D)

46. Tennyson’s poem ‘In Memoriam’ was written in memory of—
(A) A. H. Hallam
(B) Edward King
(C) Wellington
(D) P. B. Shelley
Ans : (A)

47. Who, among the following, is not connected with the Oxford Movement ?
(A) Robert Browning
(B) John Keble
(C) E. B. Pusey
(D) J. H. Newman
Ans : (A)

48. Identify the work by Swinburne which begins ‘‘when the hounds of spring are on winter’s traces…’’—
(A) Chastelard
(B) A Song of Italy
(C) Atalanta in Calydon
(D) Songs before Sunrise
Ans : (C)

49. Carlyle’s work On Heroes, Hero-Worship and the Heroic in History is a course of—
(A) six lectures
(B) five lectures
(C) four lectures
(D) seven lectures
Ans : (B)

50. Who is praised as a hero by Carlyle in his lecture on the ‘Hero as King’ ?
(A) Johnson
(B) Cromwell
(C) Shakespeare
(D) Luther
Ans : (B)

51. Identify the work by Ruskin which began as a defence of contemporary landscape artist especially Turner—
(A) The Stones of Venice
(B) The Two Paths
(C) The Seven Lamps of Architecture
(D) Modern Painters
Ans : (D)

52. The term ‘the Palliser Novels’ is used to describe the political novels of—
(A) Charles Dickens
(B) Anthony Trollope
(C) W. H. White
(D) B. Disraeli
Ans : (D)

53. Identify the poet whom Queen Victoria, regarded as the perfect poet of ‘love and loss’—
(A) Tennyson
(B) Browning
(C) Swinburne
(D) D. G. Rossetti
Ans : (D)

54. A verse form using stanza of eight lines, each with eleven syllables, is known as—
(A) Spenserian Stanza
(B) Ballad
(C) Ottava Rima
(D) Rhyme Royal
Ans : (C)

55. Identify the writer who first used blank verse in English poetry—
(A) Sir Thomas Wyatt
(B) William Shakespeare
(C) Earl of Surrey
(D) Milton
Ans : (C)

56. The Aesthetic Movement which blossomed during the 1880s was not influenced by—
(A) The Pre-Raphaelites
(B) Ruskin
(C) Pater
(D) Matthew Arnold
Ans : (D)

57. Identify the rhetorical figure used in the following line of Tennyson : ‘‘Faith unfaithful kept him falsely true.’’
(A) Oxymoron
(B) Metaphor
(C) Simile
(D) Synecdoche
Ans : (A)

58. W. B. Yeats used the phrase ‘the artifice of eternity’ in his poem—
(A) Sailing to Byzantium
(B) Byzantium
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

59. Who is Pip’s friend in London ?
(A) Pumblechook
(B) Herbert Pocket
(C) Bentley Drummle
(D) Jaggers
Ans : (D)

60. Who is Mr. Tench in The Power and the Glory ?
(A) A teacher
(B) A clerk
(C) A thief
(D) A dentist
Ans : (C)

61. Pride and Prejudice was originally a youthful work entitled—
(A) ‘Last Impressions’
(B) ‘False Impressions’
(C) ‘First Impressions’
(D) ‘True Impressions’
Ans : (C)

62. Identify the novel in which the character of Charlotte Lucas figures—
(A) Great Expectations
(B) The Power and the Glory
(C) Lord of the Flies
(D) Pride and Prejudice
Ans : (D)

63. ‘There’s a special providence in the fall of a sparrow.’’
The line given above occurs in
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

64. Who said that Shakespeare in his comedies has only heroines and no heroes ?
(A) Ben Jonson
(B) John Ruskin
(C) Thomas Carlyle
(D) William Hazlitt
Ans : (B)

65. Sir John Falstaff is one of Shakespeare’s greatest—
(A) comic figures
(B) historical figures
(C) romantic figures
(D) tragic figures
Ans : (A)

66. That Milton was of the Devil’s party without knowing it, was said by—
(A) Blake
(B) Eliot
(C) Johnson
(D) Shelley
Ans : (A)

67. Who called Shelley ‘a beautiful and ineffectual angel beating in the void his luminous wings in vain’ ?
(A) Walter Pater
(B) A. C. Swinburne
(C) Matthew Arnold
(D) T. S. Eliot
Ans : (C)

68. Essays of Elia are—
(A) full of didactic sermonising
(B) practically autobiographical fragments
(C) remarkable for their aphoristic style
(D) satirical and critical
Ans : (B)

69. The theme of Tennyson’s Poem ‘The Princess’ is—
(A) Queen Victoria’s coronation
(B) Industrial Revolution
(C) Women’s Education and Rights
(D) Rise of Democracy
Ans : (C)

70. Thackeray’s Esmond is a novel of historical realism capturing the spirit of—
(A) the Medieval age
(B) the Elizabethan age
(C) the age of Queen Anne
(D) the Victorian age
Ans : (A)

71. Oedipus Complex is—
(A) a kind of physical ailment
(B) a kind of vitamin
(C) a brother’s attraction towards his sister
(D) a son’s attraction towards his mother
Ans : (D)

72. ‘My own great religion is a belief in the blood, the flesh as being wiser than the intellect.’’ Who wrote this ?
(A) Graham Greene
(B) D. H. Lawrence
(C) Charles Dickens
(D) Jane Austen
Ans : (B)

73. Shakespeare makes fun of the Puritans in his play—
(A) Twelfth Night
(B) Hamlet
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (A)

74. ‘The rarer action is in virtue that in vengeance.’ This line occurs in—
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (C)

75. Jane Austen’s Pride and Prejudice is a—
(A) Picaresque novel
(B) Gothic novel
(C) Domestic novel
(D) Historical novel
Ans : (C)

76. ‘Heaven lies about us in our infancy’. This line occurs in the poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

77. Wordsworth calls himself ‘a Worshipper of Nature’ in his poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Prelude
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)

78. When Wordsworth’s ‘Immortality Ode’ was first published in 1802, it had only—
(A) Stanzas I to IV
(B) Stanzas I to V
(C) Stanzas I to VI
(D) Stanzas I to VII
Ans : (B)

79. Which method of narration has been employed by Dickens in his novel Great Expectations ?
(A) Direct or epic method
(B) Documentary method
(C) Stream of Consciousness technique
(D) Autobiographical method
Ans : (A)

80. Who said ‘Keats was a Greek’ ?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Lamb
(D) Shelley
Ans : (B)

81. D. G. Rossetti was a true literary descendant of—
(A) Keats
(B) Byron
(C) Shelley
(D) Wordsworth
Ans : (A)

82. To which character in Hamlet does the following description apply ?
‘‘The tedious wiseacre who meddles his way to his doom.’’
(A) Claudius
(B) Hamlet
(C) Polonius
(D) Rosencrantz
Ans : (B)

83. ‘Brevity is the soul of wit’ is a quotation from—
(A) Milton
(B) William Shakespeare
(C) T. S. Eliot
(D) Ruskin
Ans : (B)

84. ‘Dost thou think, because thou art virtuous, there shall be no more cakes and ale’. Who speaks the lines given above in Twelfth Night ?
(A) Duke Orsino
(B) Malvolio
(C) Sir Andrew Aguecheek
(D) Sir Toby Belch
Ans : (D)

85. In Paradise Lost, Book I, Satan is the embodiment of Milton’s—
(A) Sense of injured merit
(B) Hatred of tyranny
(C) Spirit of revolt
(D) All these
Ans : (C)

86. Who calls poetry ‘the breadth and finer spirit of all knowledge’ ?
(A) Wordsworth
(B) Shelley
(C) Keats
(D) Coleridge
Ans : (A)

87. Twelfth Night opens with the speech of—
(A) Viola
(B) Duke
(C) Olivia
(D) Malvolio
Ans : (B)

88. What was the cause of William’s death in Sons and Lovers ?
(A) An accident
(B) An overdose of morphia
(C) Suicide
(D) Pneumonia
Ans : (D)

89. Which poem of Coleridge is an opium dream ?
(A) Kubla Khan
(B) Christabel
(C) The Ancient Mariner
(D) Ode on the Departing Year
Ans : (A)

90. Which stanza form did Shelley use in his famous poem ‘Ode to theWest Wind’ ?
(A) Rime royal
(B) Ottava rima
(C) Terza rima
(D) Spenserian Stanza
Ans : (C)

91. The phrase ‘Pathetic fallacy’ is coined by—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Carlyle
(D) John Ruskin
Ans : (D)

92. Tracts for the Times relates to—
(A) The Oxford Movement
(B) The Pre-Raphaelite Movement
(C) The Romantic Movement
(D) The Symbolist Movement
Ans : (A)

93. The Chartist Movement sought—
(A) Protection of the political rights of the working class
(B) Recognition of chartered trading companies
(C) Political rights for women
(D) Protection of the political rights of the middle class
Ans : (A)

94. Who wrote Biographia Literaria ?
(A) Byron
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Lamb
Ans : (C)

95. Who was Fortinbras ?
(A) Claudius’s son
(B) Son to the king of Norway
(C) Ophelia’s lover
(D) Hamlet’s friend
Ans : (B)

96. How many soliloquies are spoken by Hamlet in the play Hamlet ?
(A) Nine
(B) Seven
(C) Five
(D) Three
Ans : (C)

97. ‘The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.’
The above lines have been taken from—
(A) The Waste Land
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Prayer for My Daughter
Ans : (C)

98. William Morel in Sons and Lovers is drawn after—
(A) Lawrence’s father
(B) Lawrence’s brother
(C) Lawrence himself
(D) None of these
Ans : (D)

99. The most notable characteristic of Keats’ poetry is—
(A) Satire
(B) Sensuality
(C) Sensuousness
(D) Social reform
Ans : (C)

100. The key-note of Browning’s philosophy of life is—
(A) agnosticism
(B) optimism
(C) pessimism
(D) scepticism
Ans : (B)

101. The title of Carlyle’s ‘Sartor Resartus’ means—
(A) Religious Scripture
(B) Seaside Resort
(C) Tailor Repatched
(D) None of these
Ans : (C)

102. Epipsychidion is composed by—
(A) Coleridge
(B) Wordsworth
(C) Keats
(D) Shelley
Ans : (D)

103. ‘The better part of valour is discretion’ occurs in Shakespeare’s—
(A) Hamlet
(B) Twelfth Night
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (D)

104. Epic similes are found in which work of John Milton ?
(A) Paradise Lost
(B) Sonnets
(C) Lycidas
(D) Areopagitica
Ans : (A)

105. Identify the writer who used a pseudonym, Michael Angelo Titmarsh, for much of his early work—
(A) Charles Dickens
(B) W. M. Thackeray
(C) Graham Greene
(D) D. H. Lawrence
Ans : (C)

106. Browning’s famous poem ‘Rabbi Ben Ezra’ is included in—
(A) Dramatis Personae
(B) Dramatic Idyls
(C) Asolando
(D) Red Cotton Night-Cap Country
Ans : (A)

107. S. T. Coleridge was an Associate of—
(A) The Royal Society of Edinburgh
(B) The Royal Society of London
(C) Royal Society of Arts
(D) Royal Society of Literature
Ans : (D)

108. Which of the following is an unfinished novel by Jane Austen ?
(A) Sense and Sensibility
(B) Mansfield Park
(C) Sandition
(D) Persuasion
Ans : (C)

109. Why did Miss Havisham remain a spinster throughout her life in Great Expectations ?
(A) She was poor
(B) She was arrogant
(C) Because she was betrayed by the bridegroom
(D) She was unwilling to marry
Ans : (B)

110. W. B. Yeats received the Nobel Prize for literature in the year—
(A) 1938
(B) 1925
(C) 1932
(D) 1923
Ans : (D)

111. The Romantic Revival in English Poetry was influenced by the—
(A) French Revolution
(B) Glorious Revolution of 1688
(C) Reformation
(D) Oxford Movement
Ans : (A)

112. The Pre-Raphaelite poets were mostly indebted to the poets of the—
(A) Puritan movement
(B) Romantic revival
(C) Neo-classical age
(D) Metaphysical school
Ans : (B)

113. ‘O, you are sick of self-love.’ Who is referred to in these words in Twelfth Night ?
(A) Orsino
(B) Sir Andrew
(C) Sir Toby
(D) Malvolio
Ans : (D)

114. Hamlet is—
(A) an intellectual
(B) a man of action
(C) a passionate lover
(D) an over ambitious man
Ans : (C)

115. Which of Shakespeare’s characters exclaims; ‘Brave, new, world !’ ?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Miranda
(D) Prospero
Ans : (C)

116. Paradise Lost shows an influence of—
(A) Paganism
(B) Pre-Christian theology
(C) Christianity and the Renaissance
(D) Greek nihilism
Ans : (C)

117. The style of Paradise Lost is—
(A) more Latin than most poems
(B) more spontaneous than thought out
(C) more satirical than spontaneous
(D) more dramatic than lyrical
Ans : (A)

118. In Pride and Prejudice we initially dislike but later tend to like—
(A) Mr. Bennet
(B) Wickham
(C) Bingley
(D) Darcy
Ans : (D)

119. Who in Hamlet suggests that one should neither be a lender nor a borrower ?
(A) Gertrude
(B) Polonius
(C) Horatio
(D) Hamlet
Ans : (B)

120. Shakespeare’s Henry IV, Pt I contains his—
(A) senecan attitude
(B) patriotism
(C) love of nature
(D) platonic ideals
Ans : (B)

Comments (9)

Tags: , , , , , , , , ,

English for Exams-One Word Quiz

Posted on 10 March 2011 by admin

1. Somebody who is between 80 and 89 years old

Answer : Octogenarian

2. Person who is between 70 and 79 years old

Answer : Septuagenarian

3. A boy or girl between the ages of 13 and 19

Answer : Teenager

4. Somebody who moves from one region or country to another, often in search of work or other economic opportunities

Answer : Migrant

5. The act or process of moving from one region or country to another

Answer : Migration

6. To enter a new country for the purpose of settling there

Answer : Immigrate

7. Somebody who has come to a country and settled there

Answer : Immigrant

8. Person who leaves a place, especially his or her native country, to go and live in another country

Answer : Emigrant

9. The act of leaving a native country to live in another country

Answer : Emigration

10. A being from another planet or another part of the universe / One who does not belong to, is not accepted in or does not feel part of a particular group or society

Answer : Alien

11. A person, animal or plant that has lived in an area from the earliest known times

Answer : Aborigines

12. Person who is excessively concerned with his or her own health

Answer : Valetudinarian

13. One who believes that pleasure should be the only aim in life

Answer : Hedonist

14. A philosophical theory that holds that pleasure is the highest good or the source of moral values

Answer : Hedonism

15. Emotional indifference, especially admirable patience and endurance shown in the face of misfortune

Answer : Stoicism

16. Person who appears unaffected by emotions, especially somebody admired for showing patience and endurance in the face of adversity

Answer : Stoic

17. One who has the habit of sleepwalking

Answer : Somnambulist

18. Sleepwalking

Answer : Somnambulism

19. A base or support for a column or statue

Answer : Pedestal

20. Person who is traveling on foot, especially in an area also used by vehicles

Answer : Pedestrain

21. Somebody who believes that all events are decided by fate

Answer : Fatalist

22. The belief that people are powerless against fate

Answer : Fatalism

23. The tendency to speak or write too much about the self / Selfishness or self-centeredness

Answer : Egotism

24.Person who is selfish, self-absorbed, and self-centered / Person who tends to speak or write about himself or herself all the time

Answer : Egotist

25. One who believes that the correct basis for a moral code is every person�s concern for his or her own best interests

Answer : Egoist

26.Making personal welfare and interests only

Answer : Egoism

27. The belief that it is impossible to know whether or not God exists

Answer : Agnosticsm

28. Person who believes that it is impossible to know whether or not God exists

Answer : Agnostic

29.One who believes in and worship of all or many deities

Answer : Pantheist

30. The belief that God and the material world are one and that God is present in everything

Answer : Pantheism

Comments (2)

Tags: , , , , ,

Synonymous Quiz

Posted on 20 February 2011 by admin

Questions (A, B, C, D, E)Answer : Pick out the word synonymous with the one in the sentence given below.

1. A. After the dismal show the caption resigned his job.
(a) poor (b) sorrowful (c) minimum (d) short (e) miser

Answer : A

2. B. The boy gave a graphic account of the theft.
(a) picture (b) drawing (c) vivid (d) broad (e) vague

Answer : C

3. C. The soldier displayed exceptional courage and saved the members of his platoon.
(a) avoidable (b) unusual (c) strange (d) abnormal (e) new

Answer : B

4. D. The police officer found that the documents recovered were fabricated.
(a) prepared (b) forged (c) genuine (d) historical (e) constricted

Answer : B

5. In spite of their efforts, they could not make much headway.
(a) progress (b) thinking (c) efforts (d) starts (e) results

Answer : A

Comments (0)

Tags: , , ,

Word Power

Posted on 12 February 2011 by admin

Find the word comes closest in meaning

1. Arraign

a. Exculpate b. Reign
c. Accuse d. Free

2. Propitiate

a. Appease b. Hassle
c. Aggravate d. Annoy
3. Obloquy

a. Credit b. Blame
c. Castigate d. Respect

4. Puerile

a. Mature b. Adult
c. Responsible d. Childish
5. Bauble

a. Trinket b. Precious
c. Vivacious d. Resplendent
6. Munificent

a. Penurious b. Parsimonious
c. Magnanimous d. Niggardly

7. Succinct

a. Epigrammatic b. Discursive
c. Maundering d. Prolix
8. Traduce
a. Extol b. Defence
c. Honour d. Calumniate

9. Chagrin

a. Exultation b. Distress
c. Ridicule d. Rankle

10. Facetious

a. Adroit b. Solemn
c. Lugubrious d. Jocose

Answers :

1. c. Accuse
2. a. Appease
3. b. Blame
4. d. Childish
5. a. Trinket
6. c. Magnanimous
7. a. Epigrammatic
8. d. Calumniate
9. b. Distress
10. d. Jocose

Comments (0)

Tags: , , , , , ,

Learn English-How to Change a Direct Speach to Indirect Speech

Posted on 06 December 2010 by admin

Direct Speach to Indirect Speech Exercises -

Here are some specific exercises to practice on

1.He said, ?I wish to learn English?.

Answer : He said that he wished to learn English

2.The old man exclaimed, ?Alas! My country is in ruins!?

Answer : The old man exclaimed bitterly that his country was in ruins.

3.Arun said, ?The audience has been waiting for the minister’s arrival?.

Answer : Arun said that the audience had been waiting for the minister’s arrival.

4.The teacher asked his students, ?Have you ever seen a kangaroo??

Answer : The teacher asked his students whether they had ever seen a kangaroo.

5. Mr. AjayAnswer : ?My friend, please don’t betray your country?

Answer : Mr. Ajay pleaded with his friend not to betray his country.

6.The Judge said, ?Let the accused be released forthwith.?

Answer : The Judge directed that the accused be released forthwith.

7.He said to me, ?Which is your book??

Answer : He asked me which my book was.

8.John says, ?I can manage this problem.?

Answer : John says that he can manage that problem.

9.He said to me, ?What is your name, and where do you live??

Answer : He wanted to know what my name and address and where I lived.

10.The innkeeper said to the stranger, ?Who are you??

Answer : The innkeeper asked the stranger who he was.

11.Calling a man aside, the policeman inquired, ?What is all this uproar about??

Answer : Calling a man aside, the policeman inquired what all the uproar was about.

12. She said to him indignantly, ?Am I your servant??

Answer : She asked him indignantly whether she was his servant.

13.She said to me, ?You are my only friend?.

Answer : She told me that I was her only friend.

14.The teacher said to the student, ?Stand up, and remain standing for ten minutes.?

Answer : The teacher told th student to stand up, and to remain standing for ten minutes.

15. The principal said to the students, ?Your examinations will commence on Monday?.

Answer : The Principal informed the students that their examinations would commence on Monday.

16.I said to him, ?When did you arrive??

Answer : I asked him when he had arrived.

17.He said to his servant, ?Fetch my hat.?

Answer : He ordered his servant to fetch his hat.

18.Venu said, ?I want chocolates now?

Answer : Venu said that he wanted chocolates then.

19.The dictator said, ?Let him be shot.?

Answer : The dictator ordered him to be shot.

20.She said, ?Can his words be believed?

Answer : She queried whether his words could be believed.

21.He said to the stranger, ?Where do you come from??

Answer : He asked the stranger where he came from.

22.He said to me, ?Did you go to college last Monday??

Answer : He asked me whether I had gone to college the previous Monday.

23.Calling a man aside, the policeman inquired, ?What is all this uproar about??

Answer : Calling a man aside, the policeman inquired what all the uproar was about.

24.The Judge said, ?Let the accused be released forthwith.?

Answer : The Judge directed that the accused be released forthwith.

25.The innkeeper said to the stranger, ?Who are you??

Answer : The innkeeper asked the stranger who he was.

Comments (0)

Tags:

English Corner-Antonyms

Posted on 22 November 2010 by admin

1.Ebb : Flow
(to diminish or lessen in intensity)

2.Compulsory : Optional

3.Domestic: Wild

4.Create  : Destroy, Annihilate

5.Disease : Health

6.Comedy: Tragedy

7.Defensive (serving to protect) : Offensive(aggressive)

8.Deposit: Withdraw

9.Departure : Arrival

10.Crude : Refined
(in an unprocessed state or condition)

Comments (0)

Tags: , ,

English Corner-One Words

Posted on 22 November 2010 by admin

1.Government of a country by a small group of people, especially a hereditary nobility

: Aristocracy

2.One who believes in anarchy

: Anarchist

3.The absence of any formal system of government in a society

: Anarchy

4.Government or control by a small group of people

: Oligarchy

5.A government ruled by a king

: Monarchy

6.Government in which one person has absolute power, dictatorship

: Autocracy

7.Eating any kind of food, including both plants and animals

: Omnivorous

8.Animal that feeds on flesh

: Carnivore

9.Feeding mainly on the flesh of other animals

: Carnivorous

10.Eating only or mainly grass or other plants

: Herbivorous

Comments (1)

Tags: , , , ,

What is ALPHABETUM

Posted on 09 November 2010 by admin

ALPHABETUM is a Unicode font specifically designed for ancient languages that includes Ancient, Classical & Medieval Latin and many other ancient scripts.

Comments (0)

Tags: ,

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet X,Y,Z

Posted on 22 August 2010 by admin

X, Y, Z
XML: eXtensible Markup Language
YMCA: Young Men’s Christian Association
YWCA: Young Women’s Christian Association

Comments (1)

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet W

Posted on 19 August 2010 by admin

WADA: World Anti-Doping Agency
WAP: Wireless Application Protocol
WAVE: Wireless Access for Virtual Enterprise
WDF: Wasteland Development Force
WEF: World Economic Forum
WFP: World Food Programme
WFTU: World Federation of Trade Unions
WGIG: Working Group on Internet Governance
WIPO: World Intellectual Property Organisation
WLL: Wireless in Local Loop
WMD: Weapons of Mass Destruction
WR: Western Railway
WTO: World Trade Organisation (previously called GATT); also World Tourism Organisation

Comments (0)

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet V

Posted on 17 August 2010 by admin

VAT: Value-added Tax
VC: Vice-Chancellor; Vice Counsel; Victoria Cross; Vir Chakra
VDIS: Voluntary Disclosure of Income Scheme
VHRR: Very High Resolution Radiometer
VIP: Very Important Person
VLSI: Very Large Scale Integration
VOIP: Voice Over Internet Protocol
VPN: Virtual Private Network
VPP: Value Payable Post
VRS: Voluntary Retirement Scheme
VSAT: Very Small Aperture Terminals

Comments (0)

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet U

Posted on 15 August 2010 by admin

U
UAE: United Arab Emirates
UAV: Unmanned Aerial Vehicle
UF: United Front
UFO: Unidentified Flying Object
UGC: University Grants Commission
ULFA: United Liberation Front of Assam
UN: United Nations
UNCTAD: United Nations Conference on Trade and Development
UNDP: United Nations Development Programme
UNEF: United Nations Emergency Force
UNEP: United Nations Environment Programme
UNESCO: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation
UNFPO: United Nations Fund for Population Activities
UNHCR: United Nations High Commissioner for Refugees
UNHRC: United Nations Human Rights Commission
UNI: United News of India
UNICEF: United Nations International Children’s (Emergency) Fund
UNIDO: United Nations Industrial Development Organisation
UNRRA: United Nations Relief and Rehabilitation Administration
UNTAC: United Nations Transitional Authority for Cambodia
UPA: United Progressive Alliance
UPSC: Union Public Service Commission
UPTN: Universal Personal Telephone Number
USA: United States of America
USIS: United States Information Service

Comments (0)

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet T

Posted on 12 August 2010 by admin

TA: Travelling Allowance; Territorial Army
TAAI: Travel Agents Association of India
TACDE: Tactics and Air Combat Development Establishment
TADA: Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act
TAPS: Tarapur Atomic Power Station
TB: Tuberculosis
TDC: Transport Development Council
TDS: Tax Deduction at Source
TDSAT: Telecom Dispute Settlement Appellate Tribunal
TERLS: Thumba Equatorial Rocket Launching Station
TIFR: Tata Institute of Fundamental Research
TIN: Tax Information Network
TINXSYS: Tax Information Exchange System
TISCO: Tata Iron and Steel Company
TMC: Terrain Mapping Camera
TMO: Telegraphic Money Order
TNT: Tri-nitro-toluene (high explosive)
TPP: 20-Point Programme
TRAI: Telecom Regulatory Authority of India
TRIMs: Trade Related Investment Measures
TRIPS: Trade Related Intellectual Property Rights
TRP: Television Rating Points; Tax Return Preparer
TRYSEM: Training of Rural Youth for Self Employment
TTE: Travelling Ticket Examiner
TTF: Tourism Task Force

Comments (0)

ABBREVIATIONS Starting with the Alphabet S

Posted on 10 August 2010 by admin

SAARC: South Asian Association for Regional Co-operation
SAFTA: South Asian Free Trade Area
SAIL: Steel Authority of India Limited
SAPTA: SAARC Preferential Trading Agreement
SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome
SATNAV: Satellite Navigation (Initiative)
SAVE: SAARC Audio Visual Exchange
SC: Security Council; Supreme Court; Scheduled Caste
SCI: Shipping Corporation of India
SCO: Shanghai Cooperation Organisation
SCOPE: Standing Conference on Public Enterprises
SDO: Sub-Divisional Officer
SDR: Special Drawing Rights (created by the World Bank)
SEBI: Securities and Exchange Board of India
SFC: Strategic Forces Command
SGPC: Shiromani Gurdwara Prabandhak Committee
SIDBI: Small Industries Development Bank of India
SIT: Special Investigation Team
SITE: Satellite Instructional Television Experiment
SLR: Statutory Liquidity Ratio
SMS: Short Messaging Service; Subscriber Management System
SOS: Save Our Souls—distress signal
SPG: Special Protection Group
SPIN: Software Process Improvement Networks
SPV: Solar Photo Voltaic
SQUID: Super-conducting Quantum Interference Device
SRE: Space Capsule Recovery Experiment
SRV: Submarine Rescue Vessel
SSN: Social Security Number
STARS: Satellite Tracking and Ranging Station
START: Strategic Arms Reduction Talks
STEP: Science and Technology Entrepreneurship Park
STT: Securities Transaction Tax
SWAN: State-wide Area Network
SWIFT: Society for Worldwide Financial Telecommunications

Comments (0)

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

ads



Magazine3 WordPress theme