www.Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com
Get GK Updates in your email address:
Share |

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

General Knowledge Based on Indian Culture and Civilisation

Posted on 10 September 2010 by admin

1. Who said “Patriotisrn is religion and religion is love for India”

(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bankim Chandra Chatterji
(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer.A

2. Which of the following is not a representative of Buddhist art ?

(A) Stupa                (B) Vihara
(C) Chaitya             (D) Relic towers

Answer.D

3. The masterpieces of Mauryan art were the-

(A) Stupas
(B) Sculptures
(C) Ashoka Pillars
(D) Both (B) and (C)

Answer.C

4. The people of Indus Valley civilization worshipped-

(A) Pashupati
(B) Indra and Varuna
(C) Brahma
(D) Vishnu

Answer.A

5. Wardha Scheme of Basic Education is proposed by-

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Liaquat Ali Khan
(C) Mahatrna Gandhi
(D) M. A. Iinnah

Answer.C

6. Compared to Gupta age the caste system was more rigid during-

(A) The Mauryan age
(B) The time of Harshavardhana
(C) The Sakas
(D) The Cholas

Answer.D

7. Which of the following was a Chola king ?

(A) Nedunjheliyan
(B) Karikala
(C) Nedunjeraladan A
(D) Aryappadai Kadanda Nedu-
njhelian

Answer.B

8. The Shiva temple at Thanjavur was built by Rajaraja the Great who was-

(A) A Chola ruler
(B) A Pallava ruler
(C) A Panclya ruler
(D) None of them

Answer.A

9. The Indus Valley civilization was discovered in the year-

(A) 1922              (B) 1910
(C) 1822              (D) 1824

Answer.A

10. Gangaikonda Cholapuram temple was built by-

(A) Rajaraja I
(B) Vikrama Chola
(C) Rajadhiraja
(D) Rajendran I

Answer.D

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

RELATED SITES

ads

INFORMATION

    ads