Published On: Tue, Aug 16th, 2011

General Knowledge Quiz Series for the day

1. Who authored the book ‘The Science of Bharat Natyam’?

(a) Saroja Vaidyanathan         (b) Yamini Krishnamurthi ( c) J. Sushila (d) None of these

Answer a

2.International Day for Disaster Reduction is observed on:(a) 9th August (b) 13th October (c) 24th November (d) 11th December

Answer-b

3. Tianhe 1A, the world’s fastest supercomputer is made by(a) United States (b) Japan  (c) China  (d) None of these

Answer :c

4. Which is India’s first ever Pollution Control Warship?(a) Samudra Prahari  (b) Nischaya  (c) Varuna  (d) None of these

Answer:a

5. Who became India’s youngest grandmaster?(a) Parimarjan Negi  (b) Dronavali Harika  (c) Praveen Thipse  (d) S P Sethuraman

Answer:d

6. K C Kulich International Award is associated with:(a) Medicine    (b) Economics  (c) Journalism  (d) Sports

Answer:c

7. ‘Open’ is the autobiography of which sports personality?(a) Adam Gilchrest     b) Glenn Merges  (c) Andre Agassiz  (d) None of these

Ans-c

8. World Cup Football in 2022 is to be held at:(a) Qatar  (b) UK  (c) Spain  (d) France

Answer:a

9. Who is the first head of UN WOMEN?(a) Laura Chinchilla  (b) Julia Gillard  (c) Mitchell blachettt  (d) None of these

Answer:c

10.Which of the following committee is related to Corporatisation of Stock Exchanges?

(a) Bimal Jalan Committee  (b) V Achuthan Committee  (c) P M Nair Committee     (d) None of these

Ans-a

11. Which is India’s newest stock exchange for currency derivatives

(a) BSE    (b) NSE  (c) United Stock Exchange (USE)  (d) None of these

Answer :c

12. Jeevan Reddy Committee is related to

(a)Illegal mining   (b) Armed Forces Special Power Act  (c) Environmental Impact Assessment  (d) None of these

Ans-b

13. Which of the following scheme is related with social security for unorganised sector?

(a) Swabhiman           (b) Sabla  (c) Swavalamban  (d) None of these

Ans-c

14. Polavaram Project is located in which state?

(a) Andhra Pradesh        (b) Maharashtra  (c) Madhya Pradesh      (d) Karnataka

Answer:a

15. David Perlman Award is given in which field?(a) Sports        (b) Music  (c) Photography     (d) JournalismAns-d

16.Which of the following committee has redefined the definition of Slums?

(a) Pranab Sen Committee(b) Arjun Sen gupta committee  (c) C Ibrahim Committee (d) None of these

Ans-a

17. Arrow-III is an anti missile system of(a) France (b) Pakistan (c) Israel       (d) UKAns-c

18. India’s first jail BPO is going to came up at:(a) Bangalore  (b) Pune  (c) Chennai         (d) Hyderabad

Answer:a

19.World’s first aviation university coming up at:(a) Bangalore  (b) Nice          (c) Glasgow     (d) Venice

Answer: a

20. Khoj lab has been launched by which group?(a) Future Group (b) dell  (c) IBM     d) Times group

Answer:a

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store
Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. mahesh says:

    I like these quiz . very good qiz ,Ilearned something mor GK. thanks

  2. Amrik says:

    good material……

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today