Published On: Wed, Sep 21st, 2011

Geography Quiz from your favourite gk site

1. Which of the following rocks is different from the remaining three on the basis of its mode of origin?
(A) Limestone
(B) Sandstone
(C) Shale
(D) Marble
Ans : (D)

2. Which of the following land forms is not associated with river erosion?
(A) Waterfall
(B) V-shaped valley
(C) Moraines
(D) Ox-bow lake
Ans : (C)

3. Which of the following latitudes is the longest?
(A) 23°N
(B) 66°N
(C) 0°
(D) 80°N
Ans : (C)

4. Two places on the same meridian must have the same—
(A) Length of summer
(B) Length of winter
(C) Latitude
(D) Solar time
Ans : (D)

5. When it is 6.00 AM on 0° meridian, at the same time what time would be there in India?
(A) 6.30 AM
(B) 9.30 AM
(C) 11.30 AM
(D) 5.30 AM
Ans : (C)

6. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?
(A) Seismism
(B) Faulting
(C) Folding
(D) Volcanism
Ans : (B)

7. Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?
(A) Monsoon
(B) Polar winds
(C) Westerlies
(D) Trade winds
Ans : (D)

8. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?
(A) Hyderabad
(B) Nagpur
(C) Jabalpur
(D) Allahabad
Ans : (D)

9. Where is Dead Sea situated in the following continents?
(A) Europe
(B) Australia
(C) Asia
(D) Africa
Ans : (C)

10. Which of the following industries is most developed in the Great Lakes region of North America?
(A) Cement and Paper
(B) Steel and Engineering
(C) Film industry
(D) Textile and Chemicals
Ans : (B)

11. Which of the following group of countries is most famous for exporting wool and meat?
(A) Australia, Sri Lanka, Indonesia
(B) Argentina, France, Chile
(C) Australia, Argentina, New Zealand
(D) New Zealand, Argentina, Italy
Ans : (C)

12. Which of the following soils is most suitable for the cultivation of cotton in India?
(A) Red soil
(B) Laterite soil
(C) Alluvial soil
(D) Regur soil
Ans : (D)

13. Which of the following state groups is the largest producer of iron-ore in India?
(A) Orissa, Madhya Pradesh, Bihar
(B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab
(C) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh
(D) Bihar, W. Bengal, Orissa
Ans : (A)

14. Which of the following landforms is different from other three on the basis of the mode of origin?
(A) Fold
(B) Anticline
(C) Nappes
(D) Rift Valley
Ans : (D)

15. Which of the following landform is not associated with glaciation?
(A) Hanging valley
(B) Moraines
(C) Inselberg
(D) Drumlin
Ans : (C)

16. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their size?
(A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune
(B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury
(C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn
(D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar
Ans : (B)

17. As we go higher into the atmosphere, the air becomes—
(A) Thinner
(B) Denser
(C) Warmer
(D) Visible
Ans : (A)

18. From which of the following longitude the Indian standard time is determined?
(A) 82° 30′ East
(B) 80° West
(C) 90° East
(D) 81° 30′ East
Ans : (A)

19. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?
(A) Pacific and Atlantic
(B) Atlantic and Indian Ocean
(C) Indian Ocean and Pacific
(D) Atlantic and North Ocean
Ans : (A)

20. For which crop production is ‘Saopalo’ famous?
(A) Cotton
(B) Maize
(C) Coffee
(D) Tea
Ans : (C)

21. Which of the following State group is largest producer of mineral oil in India?
(A) Gujarat, U. P., Maharashtra
(B) Maharashtra, W. Bengal, Assam
(C) Assam, U. P., Bihar
(D) Assam, Gujarat, Maharashtra
Ans : (D)

22. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?
(A) London-Honolulu.
(B) New York-San francisco
(C) New York-Buenos Aires
(D) New York-Sydney
Ans : (C)

23. Which of the following latitudes is a great circle?
(A) Equator
(B) 66°N
(C) 20°S
(D) 23°S
Ans : (A)

24. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?
(A) Kanpur
(B) Allahabad
(C) Gaya
(D) Varanasi
Ans : (D)

25. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial region of Europe?
(A) Textile and Chemicals
(B) Steel and Engineering
(C) Cement and Paper
(D) Ship building
Ans : (B)

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today