Published On: Sat, Feb 12th, 2011

Geography Quiz-Questions and Answers based on Geography

1. The International date line deviates from 1800 meridian in the North Pacific Ocean due to
1              Aleutian Islands
2              Samoa Islands
3              Fuji Islands
4              Cook Islands
Ans:1
2. The world’s highest hydel power project ‘Rongtong’ is located in
1              Rangoon
2              Kathmandu
3              Himachal Pradesh
4              Beijing
Ans:3
3. Artesian wells are found in
1              Sedimentary rocks
2              Igneous rocks
3              Metamorphic rocks
4              None of these
4. Which one of the following is the farthest from the centre of the earth?
1              Equator
2              Tropic of Capricorn
3              Antarctic Circle
4              South Pole
Ans:1
5. The multipurpose Sardar Sarovar Project is being built across which river ?
1              Tapti
2              Narmada
3              Sabarmati
4              Godavari
Ans:2
6. Which one of the following rivers orginates near Mahabaleshwar?
1              Godavari
2              Krishna
3              Kaveri
4              Tapi
Ans:2
7. Put in descending order of content of fixed carbon 1.Peat 2.Lignite 3.Bituminous Coal  4.Anthracite
1              4, 2, 3, 1
2              1, 2, 3, 4
3              3, 4, 2, 1
4              4, 3, 2, 1
Ans:4
8. Which one of the following pairs is not correctly matched? (Lake — Location)
1              Superior — US-Canada
2              Baikal — Russia
3              Great Bear — Canada
4              Great Slave — Russia
Ans:4
9. Which of the following has the minimum humus?
1              Gray-desert soil
2              Red-desert soil
3              Chestnut soil
4              Cher nozem
Ans:2
10. Choose incorrect statement
1              Capacity of air to hold moisture decreases with a rise in temperature of the air
2              The air pressure decreases with an increase in temperature
3              Absolute humidity is expressed in grams per cubic metre of air
4              With an ascent of every 165 metres, the temperature is reduced by 10C
Ans:1
11. Which of the following crops requires water logging?
1              Tea
2              Oil seeds
3              Cotton
4              Rice
Ans:1
12. Coal is found in
1              volcanic rocks
2              metamorphic rocks
3              igneous rocks
4              sedimentary rocks
Ans:1
13. Trade winds blow in the norhtern hemisphere from
1              North to south
2              South to north
3              Northwest to southwest
4              Northeast to southwest
14. “Namibia” was earlier known as
1              South- West Africa
2              New Guinea
3              British Guyana
4              British Columbia
Ans:1
15. Which one of the following gases is predominant in the atmosphere?
1              Argon
2              Nitrogen
3              Carbon Dioxide
4              Oxygen
Ans:2
16. Osaka (japan) is known as the
1              Queen of the Adriatic
2              Manchaster of the Orient
3              Land of Morning Calm
4              Land of Cakes
Ans:2
17. Most of the weather phenomena take place in the –
1              Stratosphere
2              Troposphere
3              Tropopause
4              Ionosphere
Ans:2
18. `Sakshat’ is
1              A website
2              A missile
3              An artificial satellite
4              A railway project
Ans:1
19. Which one of the following nations has recently pushed back its time and synchronised with the Indian Standard Time?
1              Sri Lanka
2              Bangladesh
3              Bhutan
4              Nepal
Ans:1
20. The mainstream of river Ganga which flows beyond Farakka is known as
1              Bhagirathi
2              Hooghly
3              Padma
4              Subarnarekha
Ans:3
21. The collective farms in the steppes of Eurasia are termed as
1              Campos
2              Estancias
3              Kolkhoz
4              Corals
Ans:3
22. Duncan Pass is between
1              India and Sri Lanka
2              Andaman and Nicobar
3              North and South Andaman
4              North and East Andaman
Ans:3
23. Which type of rain is caused by ascent of moisture laden air along a mountain?
1              Convectional rainfall
2              Orographic rainfall
3              Cyclonic rainfall
4              All of the above
24. In India which of the following are the southernmost hills?
1              Annamalai hills
2              Cardamom hills
3              Nilgiri hills
4              Javadi hills
Ans:2
25. Which of the following is known as “Island of precipitation” ?
1              Fault Mountains
2              Fold Mountains
3              Dome Mountains
4              Block Mountains
Ans:3
26. A sudden fall in the barometric reading indicates
1              rain
2              storm
3              fine weather
4              extreme cold
Ans:2
27. Winds and air currents differ in the aspect that
1              air currents blow much faster than winds
2              air currents are always moisture laden while winds are usually dry
3              the winds blow on lands while air currents blow over seas and oceans
4              winds are horizontal movements of air while air currents are the vertical movements of air
Ans:4
28. The Chilka Lake region lies in between the deltas of
1              Mahanadi and Godavari
2              Krishna and Kaveri
3              Godavari and Krishna
4              Ganga and Mahanadi
Ans:1
29. Black Soil is best suited for –
1              Tea
2              Rice
3              Cotton
4              Coffee
Ans:3
30. The controversial Perambikulam-Aliyar project (PAP) which is built on the river Aliyar serves mainly for irrigation purpose involves which two states
1              Kerala & TN
2              Kerala & Karnataka
3              Kerala & Goa
4              Kerala & Maharashtra
Ans:1

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today