Published On: Sun, Mar 20th, 2011

GK Based on Economics and Industry

1. In India the major export of iron ore is from
(a) Visakhapatnam (b) Paradip (c) Marmugao (d) Haldia

Answer :  C

2. As an export item of India, which spice occupies the top position in value?
(a) Pepper (b) Chilies (c) Turmeric (d) Cardamom

Answer :  A

3. The first chemical port in India for export and import of chemical products is being set up at
a) Diu (b) Mumbai (c) Porbandar (d) Dahej

Answer :  A

4. Which one of the following ports was developed first after Independence?
(a) Paradip (b) Tuticorin (c) Marmugo (d) Kandala

Answer :  D

5. In India, a tax on agricultural income can be levied
(a) Only by the central Government (b) Only by the state Government
(c) By both the central and state Governments
(d) By neither the central nor the state Government

Answer :  B

6.Which one of the following is not a central tax?
(a) Sales tax (b) Income tax (c) Excise duty (d) Customs duty

Answer :  A

7. The central objective projected by the eleventh five year plan of India is
(a) Faster Rural development (b) faster and enhanced Industrial growth
(c) Enhancement of Agricultural Products (d) Welfare of Women and children

Answer :  B

8.Who is known as the father of ‘Zero base budgeting’?
(a) Philips Kotleryhrr (b) Peter A Pyhrr (c) Tony Blair (d) Manmohan Singh

Answer :  B

9. The Reserve Bank of India was established
(a) 1st January 1949 (b) 1st April 1935 (c) 1st March 1947 (d) 1st may 1955

Answer :  B

10.Which of the following has become the first company in India to obtain BBB rating, higher than the country sovereign rating, from global credit agency Standard and Poor’s:
(a) Wipro (b) TCS (c) Satyam (d) Infosys (d) None of these

Answer :  D

11. Which company has become the first Indian company in the automobile and engineering sector to be listed on the NEW York Stock Exchange (NYSE):
(a) Maruti Udyog Ltd (b) Mahindra & Mahindra
(c) Hindustan Motors (d) Tata Motors (e) None of these

Answer :  D

12. Data one is the name associated with:
(a) Reliance Infocom (b) Tata Infocom
(c) Airtel (d) BSNL broadband service
(e) None of these

Answer :  D

13. The first state in India to recognize tourism as an industry is
(a) Kerala (b) Tamil nadu (c) Goa (d) Maharashtra

Answer :  C

14.The Indian state with highest per capita income is
(a) Punjab (b) Haryana
(c) Kerala (d) Maharashtra

Answer :  A

15.The largest public sector industry in India is
(a) Coal (b) Railways
(c) Post and Telegraph (d) Indian Oil Corporation

Answer :  B

16. The signature found on a 10 rupee note is that of
(a) The finance Minister of India
(b) The Secretary Finance Department
(c) The President of India
(d) The Governor, Reserve Bank of India

Answer :  D

17.How many banks were nationalized in 1969?
(a) 12 (b) 13 (c) 14 (d) 19

Answer :  C

18. Decimal coinage was introduced in India in the year.
(a) 1955 (b) 1957 (c) 1960 (d) 1947

Answer :  B

19. The ‘Garibi Hatao’ slogan was coined by
(a) 1989  (b) 1985  (c) 1979 (d) 1975

Answer :  D

20. The twenty point programme was first started by
(a) Rajiv Gandhi  (b) Indira Gandhi
(c) Jawaharal Nehru (d) Narasimha Rao

Answer :  B

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. sugat says:

    most important questions …..

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today