Advt : Led Flashlights |Inorder to advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:
Share |

Read Generalknowledgetoday.com|GK Today at your own Language!

Gk based on English Language and Literature

Posted on 26 March 2011 by admin

1. The epigraph of The Waste Land is borrowed from—
(A) Virgil
(B) Petronius
(C) Seneca
(D) Homer
Ans : (D)

2. Who called The Waste Land ‘a music of ideas’ ?
(A) Allen Tate
(B) J. C. Ransom
(C) I. A. Richards
(D) F. R. Leavis
Ans : (A)

3. T. S. Eliot has borrowed the term ‘Unreal City’ in first and third sections from—
(A) Baudelaire
(B) Irving Babbit
(C) Dante
(D) Laforgue
Ans : (C)

4. Which of the following myths does not figure in The Waste Land ?
(A) Oedipus
(B) Grail Legend of Fisher King
(C) Philomela
(D) Sysyphus
Ans : (D)

5. Joe Gargery is Pip’s—
(A) brother
(B) brother-in-law
(C) guardian
(D) cousin
Ans : (C)

6. Estella is the daughter of—
(A) Joe Gargery
(B) Abel Magwitch
(C) Miss Havisham
(D) Bentley Drummle
Ans : (A)

7. Which book of John Ruskin influenced Mahatma Gandhi ?
(A) Sesame and Lilies
(B) The Seven Lamps of Architecture
(C) Unto This Last
(D) Fors Clavigera
Ans : (C)

8. Graham Greene’s novels are marked by—
(A) Catholicism
(B) Protestantism
(C) Paganism
(D) Buddhism
Ans : (A)

9. One important feature of Jane Austen’s style is—
(A) boisterous humour
(B) humour and pathos
(C) subtlety of irony
(D) stream of consciousness
Ans : (B)

10. The title of the poem ‘The Second Coming’ is taken from—
(A) The Bible
(B) The Irish mythology
(C) The German mythology
(D) The Greek mythology
Ans : (A)

11. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is—
(A) God
(B) Satan
(C) Adam
(D) Eve
Ans : (B)

12. In Sons and Lovers, Paul Morel’s mother’s name is—
(A) Susan
(B) Jane
(C) Gertrude
(D) Emily
Ans : (C)

13. The twins in Lord of the Flies are—
(A) Ralph and Jack
(B) Simon and Eric
(C) Ralph and Eric
(D) Simon and Jack
Ans : (A)

14. Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a—
(A) lawyer
(B) postman
(C) judge
(D) school teacher
Ans : (A)

15. What does ‘I’ stand for in the following line ?
‘To Carthage then I came’
(A) Buddha
(B) Tiresias
(C) Smyrna Merchant
(D) Augustine
Ans : (D)

16. The following lines are an example of …… image. ‘The river sweats
Oil and tar’……
(A) visual
(B) kinetic
(C) erotic
(D) sensual
Ans : (C)

17. Which of the following novels has the subtitle
‘A Novel Without a Hero’ ?
(A) Vanity Fair
(B) Middlemarch
(C) Wuthering Heights
(D) Oliver Twist
Ans : (A)

18. In ‘Leda and the Swan’, who wooes Leda in guise of a swan ?
(A) Mars
(B) Hercules
(C) Zeus
(D) Bacchus
Ans : (D)

19. Who invented the term ‘Sprung rhythm’ ?
(A) Hopkins
(B) Tennyson
(C) Browning
(D) Wordsworth
Ans : (A)

20. Who wrote the poem ‘Defence of Lucknow’ ?
(A) Browning
(B) Tennyson
(C) Swinburne
(D) Rossetti
Ans : (C)

21. Which of the following plays of Shakespeare has an epilogue ?
(A) The Tempest
(B) Henry IV, Pt I
(C) Hamlet
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

22. Hamlet’s famous speech ‘To be, or not to be; that is the question’ occurs in—
(A) Act II, Scene I
(B) Act III, Scene III
(C) Act IV, Scene III
(D) Act III, Scene I
Ans : (D)

23. Identify the character in The Tempest who is referred to as ‘an honest old councellor’—
(A) Alonso
(B) Ariel
(C) Gonzalo
(D) Stephano
Ans : (C)

24. What is the sub-title of the play Twelfth Night ?
(A) Or, What is you Will
(B) Or, What you Will
(C) Or, What you Like It
(D) Or, What you Think
Ans : (B)

25. Which of the following plays of Shakespeare, according to T. S. Eliot, is ‘artistic failure’ ?
(A) The Tempest
(B) Hamlet
(C) Henry IV, Pt I
(D) Twelfth Night
Ans : (B)

26. Who is Thomas Percy in Henry IV, Pt I ?
(A) Earl of Northumberland
(B) Earl of March
(C) Earl of Douglas
(D) Earl of Worcester
Ans : (A)

27. Paradise Lost was originally written in—
(A) ten books
(B) eleven books
(C) nine books
(D) eight books
Ans : (D)

28. In Pride and Prejudice, Lydia elopes with—
(A) Darcy
(B) Wickham
(C) William Collins
(D) Charles Bingley
Ans : (B)

29. Who coined the phrase ‘Egotistical Sublime’?
(A) William Wordsworth
(B) P. B. Shelley
(C) S. T. Coleridge
(D) John Keats
Ans : (C)

30. Who is commonly known as ‘Pip’ in Great Expectations ?
(A) Philip Pirrip
(B) Filip Pirip
(C) Philip Pip
(D) Philips Pirip
Ans : (C)

31. The novel The Power and the Glory is set in—
(A) Mexico
(B) Italy
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

32. Which of the following is Golding’s first novel ?
(A) The Inheritors
(B) Lord of the Flies
(C) Pincher Martin
(D) Pyramid
Ans : (B)

33. Identify the character who is a supporter of Women’s Rights in Sons and Lovers ?
(A) Mrs. Morel
(B) Annie
(C) Miriam
(D) Clara Dawes
Ans : (A)

34. Vanity Fair is a novel by—
(A) Jane Austen
(B) Charles Dickens
(C) W. M. Thackeray
(D) Thomas Hardy
Ans : (C)

35. Shelley’s Adonais is an elegy on the death of—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Keats
(D) Johnson
Ans : (C)

36. Which of the following is the first novel of D. H. Lawrence ?
(A) The White Peacock
(B) The Trespasser
(C) Sons and Lovers
(D) Women in Love
Ans : (A)

37. In the poem ‘Tintern Abbey’, ‘dearest friend’ refers to—
(A) Nature
(B) Dorothy
(C) Coleridge
(D) Wye
Ans : (B)

38. Who, among the following, is not the second generation of British Romantics ?
(A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Shelley
(D) Byron
Ans : (B)

39. Which of the following poems of Coleridge is a ballad ?
(A) Work Without Hope
(B) Frost at Midnight
(C) The Rime of the Ancient Mariner
(D) Youth and Age
Ans : (C)

40. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamphlet—
(A) P. B. Shelley
(B) Charles Lamb
(C) Hazlitt
(D) Coleridge
Ans : (A)

41. Keats’s Endymion is dedicated to—
(A) Leigh Hunt
(B) Milton
(C) Shakespeare
(D) Thomas Chatterton
Ans : (A)

42. The second series of Essays of Elia by Charles Lamb was published in—
(A) 1823
(B) 1826
(C) 1834
(D) 1833
Ans : (D)

43. Which of the following poets does not belong to the ‘Lake School’ ?
(A) Keats
(B) Coleridge
(C) Southey
(D) Wordsworth
Ans : (A)

44. Who, among the following writers, was not educated at Christ’s Hospital School, London ?
(A) Charles Lamb
(B) William Wordsworth
(C) Leigh Hunt
(D) S. T. Coleridge
Ans : (A)

45. Who derided Hazlitt as one of the members of the ‘Cockney School of Poetry’ ?
(A) Tennyson
(B) Charles Lamb
(C) Lockhart
(D) T. S. Eliot
Ans : (D)

46. Tennyson’s poem ‘In Memoriam’ was written in memory of—
(A) A. H. Hallam
(B) Edward King
(C) Wellington
(D) P. B. Shelley
Ans : (A)

47. Who, among the following, is not connected with the Oxford Movement ?
(A) Robert Browning
(B) John Keble
(C) E. B. Pusey
(D) J. H. Newman
Ans : (A)

48. Identify the work by Swinburne which begins ‘‘when the hounds of spring are on winter’s traces…’’—
(A) Chastelard
(B) A Song of Italy
(C) Atalanta in Calydon
(D) Songs before Sunrise
Ans : (C)

49. Carlyle’s work On Heroes, Hero-Worship and the Heroic in History is a course of—
(A) six lectures
(B) five lectures
(C) four lectures
(D) seven lectures
Ans : (B)

50. Who is praised as a hero by Carlyle in his lecture on the ‘Hero as King’ ?
(A) Johnson
(B) Cromwell
(C) Shakespeare
(D) Luther
Ans : (B)

51. Identify the work by Ruskin which began as a defence of contemporary landscape artist especially Turner—
(A) The Stones of Venice
(B) The Two Paths
(C) The Seven Lamps of Architecture
(D) Modern Painters
Ans : (D)

52. The term ‘the Palliser Novels’ is used to describe the political novels of—
(A) Charles Dickens
(B) Anthony Trollope
(C) W. H. White
(D) B. Disraeli
Ans : (D)

53. Identify the poet whom Queen Victoria, regarded as the perfect poet of ‘love and loss’—
(A) Tennyson
(B) Browning
(C) Swinburne
(D) D. G. Rossetti
Ans : (D)

54. A verse form using stanza of eight lines, each with eleven syllables, is known as—
(A) Spenserian Stanza
(B) Ballad
(C) Ottava Rima
(D) Rhyme Royal
Ans : (C)

55. Identify the writer who first used blank verse in English poetry—
(A) Sir Thomas Wyatt
(B) William Shakespeare
(C) Earl of Surrey
(D) Milton
Ans : (C)

56. The Aesthetic Movement which blossomed during the 1880s was not influenced by—
(A) The Pre-Raphaelites
(B) Ruskin
(C) Pater
(D) Matthew Arnold
Ans : (D)

57. Identify the rhetorical figure used in the following line of Tennyson : ‘‘Faith unfaithful kept him falsely true.’’
(A) Oxymoron
(B) Metaphor
(C) Simile
(D) Synecdoche
Ans : (A)

58. W. B. Yeats used the phrase ‘the artifice of eternity’ in his poem—
(A) Sailing to Byzantium
(B) Byzantium
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

59. Who is Pip’s friend in London ?
(A) Pumblechook
(B) Herbert Pocket
(C) Bentley Drummle
(D) Jaggers
Ans : (D)

60. Who is Mr. Tench in The Power and the Glory ?
(A) A teacher
(B) A clerk
(C) A thief
(D) A dentist
Ans : (C)

61. Pride and Prejudice was originally a youthful work entitled—
(A) ‘Last Impressions’
(B) ‘False Impressions’
(C) ‘First Impressions’
(D) ‘True Impressions’
Ans : (C)

62. Identify the novel in which the character of Charlotte Lucas figures—
(A) Great Expectations
(B) The Power and the Glory
(C) Lord of the Flies
(D) Pride and Prejudice
Ans : (D)

63. ‘There’s a special providence in the fall of a sparrow.’’
The line given above occurs in
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

64. Who said that Shakespeare in his comedies has only heroines and no heroes ?
(A) Ben Jonson
(B) John Ruskin
(C) Thomas Carlyle
(D) William Hazlitt
Ans : (B)

65. Sir John Falstaff is one of Shakespeare’s greatest—
(A) comic figures
(B) historical figures
(C) romantic figures
(D) tragic figures
Ans : (A)

66. That Milton was of the Devil’s party without knowing it, was said by—
(A) Blake
(B) Eliot
(C) Johnson
(D) Shelley
Ans : (A)

67. Who called Shelley ‘a beautiful and ineffectual angel beating in the void his luminous wings in vain’ ?
(A) Walter Pater
(B) A. C. Swinburne
(C) Matthew Arnold
(D) T. S. Eliot
Ans : (C)

68. Essays of Elia are—
(A) full of didactic sermonising
(B) practically autobiographical fragments
(C) remarkable for their aphoristic style
(D) satirical and critical
Ans : (B)

69. The theme of Tennyson’s Poem ‘The Princess’ is—
(A) Queen Victoria’s coronation
(B) Industrial Revolution
(C) Women’s Education and Rights
(D) Rise of Democracy
Ans : (C)

70. Thackeray’s Esmond is a novel of historical realism capturing the spirit of—
(A) the Medieval age
(B) the Elizabethan age
(C) the age of Queen Anne
(D) the Victorian age
Ans : (A)

71. Oedipus Complex is—
(A) a kind of physical ailment
(B) a kind of vitamin
(C) a brother’s attraction towards his sister
(D) a son’s attraction towards his mother
Ans : (D)

72. ‘My own great religion is a belief in the blood, the flesh as being wiser than the intellect.’’ Who wrote this ?
(A) Graham Greene
(B) D. H. Lawrence
(C) Charles Dickens
(D) Jane Austen
Ans : (B)

73. Shakespeare makes fun of the Puritans in his play—
(A) Twelfth Night
(B) Hamlet
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (A)

74. ‘The rarer action is in virtue that in vengeance.’ This line occurs in—
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (C)

75. Jane Austen’s Pride and Prejudice is a—
(A) Picaresque novel
(B) Gothic novel
(C) Domestic novel
(D) Historical novel
Ans : (C)

76. ‘Heaven lies about us in our infancy’. This line occurs in the poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

77. Wordsworth calls himself ‘a Worshipper of Nature’ in his poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Prelude
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)

78. When Wordsworth’s ‘Immortality Ode’ was first published in 1802, it had only—
(A) Stanzas I to IV
(B) Stanzas I to V
(C) Stanzas I to VI
(D) Stanzas I to VII
Ans : (B)

79. Which method of narration has been employed by Dickens in his novel Great Expectations ?
(A) Direct or epic method
(B) Documentary method
(C) Stream of Consciousness technique
(D) Autobiographical method
Ans : (A)

80. Who said ‘Keats was a Greek’ ?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Lamb
(D) Shelley
Ans : (B)

81. D. G. Rossetti was a true literary descendant of—
(A) Keats
(B) Byron
(C) Shelley
(D) Wordsworth
Ans : (A)

82. To which character in Hamlet does the following description apply ?
‘‘The tedious wiseacre who meddles his way to his doom.’’
(A) Claudius
(B) Hamlet
(C) Polonius
(D) Rosencrantz
Ans : (B)

83. ‘Brevity is the soul of wit’ is a quotation from—
(A) Milton
(B) William Shakespeare
(C) T. S. Eliot
(D) Ruskin
Ans : (B)

84. ‘Dost thou think, because thou art virtuous, there shall be no more cakes and ale’. Who speaks the lines given above in Twelfth Night ?
(A) Duke Orsino
(B) Malvolio
(C) Sir Andrew Aguecheek
(D) Sir Toby Belch
Ans : (D)

85. In Paradise Lost, Book I, Satan is the embodiment of Milton’s—
(A) Sense of injured merit
(B) Hatred of tyranny
(C) Spirit of revolt
(D) All these
Ans : (C)

86. Who calls poetry ‘the breadth and finer spirit of all knowledge’ ?
(A) Wordsworth
(B) Shelley
(C) Keats
(D) Coleridge
Ans : (A)

87. Twelfth Night opens with the speech of—
(A) Viola
(B) Duke
(C) Olivia
(D) Malvolio
Ans : (B)

88. What was the cause of William’s death in Sons and Lovers ?
(A) An accident
(B) An overdose of morphia
(C) Suicide
(D) Pneumonia
Ans : (D)

89. Which poem of Coleridge is an opium dream ?
(A) Kubla Khan
(B) Christabel
(C) The Ancient Mariner
(D) Ode on the Departing Year
Ans : (A)

90. Which stanza form did Shelley use in his famous poem ‘Ode to theWest Wind’ ?
(A) Rime royal
(B) Ottava rima
(C) Terza rima
(D) Spenserian Stanza
Ans : (C)

91. The phrase ‘Pathetic fallacy’ is coined by—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Carlyle
(D) John Ruskin
Ans : (D)

92. Tracts for the Times relates to—
(A) The Oxford Movement
(B) The Pre-Raphaelite Movement
(C) The Romantic Movement
(D) The Symbolist Movement
Ans : (A)

93. The Chartist Movement sought—
(A) Protection of the political rights of the working class
(B) Recognition of chartered trading companies
(C) Political rights for women
(D) Protection of the political rights of the middle class
Ans : (A)

94. Who wrote Biographia Literaria ?
(A) Byron
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Lamb
Ans : (C)

95. Who was Fortinbras ?
(A) Claudius’s son
(B) Son to the king of Norway
(C) Ophelia’s lover
(D) Hamlet’s friend
Ans : (B)

96. How many soliloquies are spoken by Hamlet in the play Hamlet ?
(A) Nine
(B) Seven
(C) Five
(D) Three
Ans : (C)

97. ‘The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.’
The above lines have been taken from—
(A) The Waste Land
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Prayer for My Daughter
Ans : (C)

98. William Morel in Sons and Lovers is drawn after—
(A) Lawrence’s father
(B) Lawrence’s brother
(C) Lawrence himself
(D) None of these
Ans : (D)

99. The most notable characteristic of Keats’ poetry is—
(A) Satire
(B) Sensuality
(C) Sensuousness
(D) Social reform
Ans : (C)

100. The key-note of Browning’s philosophy of life is—
(A) agnosticism
(B) optimism
(C) pessimism
(D) scepticism
Ans : (B)

101. The title of Carlyle’s ‘Sartor Resartus’ means—
(A) Religious Scripture
(B) Seaside Resort
(C) Tailor Repatched
(D) None of these
Ans : (C)

102. Epipsychidion is composed by—
(A) Coleridge
(B) Wordsworth
(C) Keats
(D) Shelley
Ans : (D)

103. ‘The better part of valour is discretion’ occurs in Shakespeare’s—
(A) Hamlet
(B) Twelfth Night
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (D)

104. Epic similes are found in which work of John Milton ?
(A) Paradise Lost
(B) Sonnets
(C) Lycidas
(D) Areopagitica
Ans : (A)

105. Identify the writer who used a pseudonym, Michael Angelo Titmarsh, for much of his early work—
(A) Charles Dickens
(B) W. M. Thackeray
(C) Graham Greene
(D) D. H. Lawrence
Ans : (C)

106. Browning’s famous poem ‘Rabbi Ben Ezra’ is included in—
(A) Dramatis Personae
(B) Dramatic Idyls
(C) Asolando
(D) Red Cotton Night-Cap Country
Ans : (A)

107. S. T. Coleridge was an Associate of—
(A) The Royal Society of Edinburgh
(B) The Royal Society of London
(C) Royal Society of Arts
(D) Royal Society of Literature
Ans : (D)

108. Which of the following is an unfinished novel by Jane Austen ?
(A) Sense and Sensibility
(B) Mansfield Park
(C) Sandition
(D) Persuasion
Ans : (C)

109. Why did Miss Havisham remain a spinster throughout her life in Great Expectations ?
(A) She was poor
(B) She was arrogant
(C) Because she was betrayed by the bridegroom
(D) She was unwilling to marry
Ans : (B)

110. W. B. Yeats received the Nobel Prize for literature in the year—
(A) 1938
(B) 1925
(C) 1932
(D) 1923
Ans : (D)

111. The Romantic Revival in English Poetry was influenced by the—
(A) French Revolution
(B) Glorious Revolution of 1688
(C) Reformation
(D) Oxford Movement
Ans : (A)

112. The Pre-Raphaelite poets were mostly indebted to the poets of the—
(A) Puritan movement
(B) Romantic revival
(C) Neo-classical age
(D) Metaphysical school
Ans : (B)

113. ‘O, you are sick of self-love.’ Who is referred to in these words in Twelfth Night ?
(A) Orsino
(B) Sir Andrew
(C) Sir Toby
(D) Malvolio
Ans : (D)

114. Hamlet is—
(A) an intellectual
(B) a man of action
(C) a passionate lover
(D) an over ambitious man
Ans : (C)

115. Which of Shakespeare’s characters exclaims; ‘Brave, new, world !’ ?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Miranda
(D) Prospero
Ans : (C)

116. Paradise Lost shows an influence of—
(A) Paganism
(B) Pre-Christian theology
(C) Christianity and the Renaissance
(D) Greek nihilism
Ans : (C)

117. The style of Paradise Lost is—
(A) more Latin than most poems
(B) more spontaneous than thought out
(C) more satirical than spontaneous
(D) more dramatic than lyrical
Ans : (A)

118. In Pride and Prejudice we initially dislike but later tend to like—
(A) Mr. Bennet
(B) Wickham
(C) Bingley
(D) Darcy
Ans : (D)

119. Who in Hamlet suggests that one should neither be a lender nor a borrower ?
(A) Gertrude
(B) Polonius
(C) Horatio
(D) Hamlet
Ans : (B)

120. Shakespeare’s Henry IV, Pt I contains his—
(A) senecan attitude
(B) patriotism
(C) love of nature
(D) platonic ideals
Ans : (B)

8 Comments For This Post

  1. Hardik Thakkar Says:

    i have found it more helpful than other materials. i needed the same materials. i hope there should be more questions to be added so we would have more practice on literature knowledge. Thank you.

  2. IRSHAD ALI Says:

    very good..I expect more questions like this

  3. vijaya mohan.m Says:

    hellow sir, the site is very useful to all especially to literature stu… i feel very happy and comportable . my honourable request is try to give objective meterial for dsc 2012 for school assistant . thank u sir

  4. P R. Patel Says:

    Hope to see mre updated questions soon. For all exams comming up in July 2012. Thanks

  5. Shah seraj Says:

    Excellent, excellent,, i have never seen this type of information. I was always looking for it.

  6. rayaan rajpoot Says:

    Gd, satisfactory, hope this site ‘l update new material soon.

  7. rayaan rajpoot Says:

    i m seeking new material, these quiz r also available on othrz sites 2,

  8. biswaji saha Says:

    we need part 2.please

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language



Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

ads

RELATED SITES

ads

new multi dom anyltics

friends Connect

INFORMATION

    ads