Published On: Wed, Jun 9th, 2010

GK Bytes for You-June 9-2010

1.JADUGUDA MINES at Jharkhand are related to which of the following ?
(A)Iron
(B)Uranium
(C)Aluminum

Ans. Uranium, They are owned by Uranium Corporation of India, Ltd. (UCIL).

2.What is the title of the controversial book by Jaswant Singh ?
(A)Jinnah: India, Partition-Independence
(B)Jinnah :India’s Partition
(C)Jinnah : India and Partition

Ans. (A) Jinnah: India, Partition-Independence.

3.Hiroshima Day and Nagasaki Day are observed on the following dates respectively ?
(A)August 6, August 9
(B)August 9, August 6
(C)August 5, August 8

Ans. (A) August 6, August 9.

4.Every year which date is observed as National Sports Day which is birthday anniversary of Major Dhyan Chand?
(A)21 August
(B)29 August
(C)3 September

Ans. (B) 29 August.

5.Khaled Choudhury who was recently honored by Sangeet Natak Academy Awards is known for which of the following?
(A)Musician
(B)Stage Designer
(C)Arts Scholar

Ans. (B) Stage Designer.

6.What is the Prize Money of Khel Ratna and Arjuna awards which was recently revised?

Ans.   Khelratna Rs. 7,50,000(7 and half lakhs, Arjuna 500,00.(5 lakhs)

7.Every year on 8th October , Air Force Day is celebrated in India. In which year Indian Air force was established on this date?
(A)1928
(B)1932
(C)1945

Ans. (B) 1932,  established on October 8, 1932,  prefix Royal was added in 1945 and removed in 1950.

8.Which day is observed as World Habitat Day every Year ?
(A)October 1
(B)First Monday of October
(C)October 5

Ans. (B) First Monday of October.

9.World Teachers’ Day is observed all over the world on which of the following dates?
(A)5th September
(B)5th October
(C)5th November

Ans. (A) 5th October.

10.United Nations Day (October 24, 2009) is a part of United Nations Week, which runs from which of the following?
(A)20 to 26 October.
(B)22 to 28 October.
(C)24 to 30 October.

Ans. (A) 20 to 26 October.

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today