the General Knowledge Today 's official website
Published On: Fri, Sep 10th, 2010

GK Questions with Solved Answers

1. Which of the following Trophies/ cups is not associated with the game of football?
(A) Durand Cup
(B) Santosh Trophy
(C) Federation Cup
(D) Subroto Cup
(E) K. D. Singh Babu Trophy

Ans:E

2. Which of the following is the book written by V. S. Naipaul?
(A) Higher than Everest
(B) A Passage to England
(C) Affluent Society
(D) All my Yester Years
(E) A House for Mr. Biswas
Ans:E

3. The Govt. of India is planning to provide an identity card to each one of its citizen with his/her personal details and identity marks. Which of the following agencies/organization is going to implement this huge task ?
(A) Election Commission of India
(B) People Union for Civil Liberties
(C) Unique Identification Authority of India
(D) National Committee Science and Technology
(E) None of these
Ans:C

4. Who amongst the following is the present speaker of the Lok Sabha?
(A)Somnath Chaterjee
(B)Mamta Banerjee
(C)Manohar Joshi
(D)L. K. Advani
(E)None of these
Ans:E

5. Indian Govt. has decided in 2009 to upgrade its fleet of transport aircraft AN-32. This upgradation will be done by which of the following countries?
(A)France
(B) Ukraine
(C)Israel
(D) Egypt
(E)USA

Ans:B
6. Michael Jackson who died a few months back was a famous?
(A) Politician
(B) Pop Singer
(C) Tennis Player
(D) Author
(E) None of these

Ans:B

7. As per the reports in various newspapers the Govt. has allowed 2200 different types of items to come to India from Singapore as Duty Free imports. This is being done under which of the following agreements with Singapore?
(A) Comprehensive Economic Cooperation Agreement
(B) Look East Policy of the Govt. of India
(C) Focus Africa Programme of India
(D) Own your cargo ship scheme of the Shipping Corporation of India Ltd. (SCIL)
(E) None of these
Ans:A

8. Oil and Natural Gas Commission Videsh Ltd. (OVL) is investing US $ 5 billion in production of gas from Farsi Blocks of Gas Deposits’. The Farsi Blocks are located in
(A)Russia
(B) Iran
(C)Kuwait
(D) UAE
(E) Egypt
Ans:B

9. Some special trains named as ‘Duronto’, were launched by rilways . Duronto Trains are in fact—
(A) super fast trains
(B) local or short distance trains
(C) extremely low fare trains
(D) trains running to connect Kolkata with rest of the West Bengal
(E) trains specially for people living below poverty line
Ans:A

10. Which of the following cannot be called a horticultural crop?
(A)Apple
(B) Coconut
(C)Moong
(D) Sunflower
(E) Leafy Vegetables
Ans:C

11. Sunil Mittal is CEO and chairman of?
(A) Mittal Steels
(B) Bharati Airtel
(C) Satyam Mahindra
(D) Touch Bionics
(E) None of these
Ans:B

12. As we all know now every child in the age group of 6—14 years can demand that he/she should be admitted to a school to complete his/her primary/basic education. Enactment of which of the following acts has made it possible?
(A) Right to Information Act
(B) Abolition of Child Labour Act
(C) Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation Act
(D) Competition Act
(E) None of these
Ans:C

13. Who amongst the following won the Indira Gandhi Prize 2009 for Peace, Disarmament and Development?
(A)Aung San Suu Kyi
(B)Deep Joshi
(C)Bill Gates
(D)Sheikh Hasina
(E) None of these
Ans:D

14. Ricky Ponting is a famous cricketer from?
(A) New Zealand
(B) West Indies
(C) Australia
(D) England
(E) None of these
Ans:C

15. Who amongst the following is the author of the book ‘Small is Beautiful’?
(A) Ben Okri
(B) Ernest Schumacher
(C) Dominique Lapierre
(D) Gunter Grass
(E) Sidney Sheldon

Ans:B

16. Which of the following awards is given by an Indian Organization ?
(A) Normon Borloug Award
(B) OSCAR Award
(C) Ramon Magsaysay Award
(D) Pulitzer Prize
(E) Man Booker Prize

Ans:A

17 . Which of the following schemes/ products were launched by the banks to provide instant loan facility to the farmers ?
(A) Kisan Credit Card
(B) Krishi Bima Yojana
(C) Crop Loan Scheme
(D) Corporate Loan Scheme
(E) None of these

Ans:A

18. Which of the following terms is used in the game of Hockey?
(A)Love
(B) Tee
(C)Spin
(D) No Ball
(E) Penalty Stroke
Ans:E

19. Which of the following crops need plenty of water to grow?
(A)Jawar
(B) Bajra
(C)Tea
(D) Paddy
(E) All of these
Ans:D

20. Insurance service provided by various banks is commonly known as?
(A) Investment Banking
(B) Risk Management
(C) Merchant Banking
(D) Bancassurance
(E) Micro Finance
Ans:D

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

the General Knowledge Today 's official website