Get GK Updates everyday in your email address:
Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

History Quiz -Questions and Answers based on Indian History and Culture

Posted on 25 November 2010 by admin

1.Which was the first metal to be used by man

(a) Copper (b) Iron (c) Bronze (d) Tin

Answer : A

2.The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the

(a) Halmidi inscription
(b) Jatwai inscription
(c) Uttaramerur inscription
(d) Chandravallo inscription

Answer : C

3.The first major inscription in classical Sanskrit is that of

a. Rudradaman

b. Chandragupta

c Vikramaditya

d. Samudragupta

Answer : A

4.Who built a tomb for Sher Shah at Sasaram

a. Ibrahim Shah

b. Islam Shah

d. Sikandar Shah

Answer : D

5.The capital of Cheras was

Answer : Muziris, now known as Kodungalloor

6. The capital of Cholas was

Answer : Kaveripattanam

7.The capital of Pandyas was

Answer : Madurai

8.Krishnadevaraya was the ruler of

Answer : Vijaya Nagar

9.The main centre or meeting point of Indo-Roman trade in ancient times was

a. Rome

b. Calicut

d. Karaikkal

Answer : B

10.The dynasty of the Sangam Age first mentioned by Megasthanese is

Answer : Pandya Dynasty

11.The main metal used by the Indus Valley people was

Answer : Copper

12.Who pursued the policy �Blood and Iron�

a. Balban

b. Firuz Tughlaq

d. Alauddin Khilji

Answer : A

13.The famous Dilwara Temple at Mount Abu, Rajasthan was built by

Answer : Tejpala

14.The official language of the Satavahana dynasty was

Answer : Prakrit

15.The Bahmani kingdom was founded by

Answer : Hasan

16.Nav Ratnas (nine gems) were the famous personalities associated with the court of

a. Chandra Gupta II

b. Harshavardhana

d. Samudra Gupta

Answer : A

17.Who got Daulatabad constructed

Answer : Muhammad-bin-Tuglaq

18. Which of the following is a port town of Indus Valley Civilization

a. Harappa

b. Ropar

d. Lothal

Answer : D

19.Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhana�s period was

a. Hiuen Tsang

b. Fa-hien

d. Nishka

Answer : A

20.Who introduced the famous Persian festival of Nauroz

a. Alauddin Khilji

b. Iltumish

d. Balban

Answer : D

21.Mohiyuddin Mohammed is the real name of which Mughal ruler

Answer : Aurangazeeb

22.The Hoysala ‘s capital was

a. Warangal
b. Devagiri

d. Krishnagiri

Answer : C

23.Kalidas, the great Indian poet was in the court of which Hindu emperor

Answer : Chandragupta II

24.Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey

Answer : Siraj-ud-daula

25.The rulers of which dynasties established the largest domination in Southern India

Answer : Cholas

26.The development of architecture was at its peak during the reign of

a. Nandas

b. Cholas

Answer : C

27.Which noble in the court of Akbar refused to be a convert to Din-i-Ilahi

Answer : Man Singh

28.The famous Nalanda University was during the period of

Answer : Harsha Vardhana

29.Which among the following ports was called Babul Makkha (Gate of Makkah) during the Mughal period

a. Broach

b. Calcutta

d. Calicut

Answer : C

30.Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines

a. Tipu sultan

b. Mir Quasim

d. Shah Alam II

Answer : A

31.Which play deals with Chanakya�s attempts to place Chandragupta Maurya on the Maghadha throne

Answer : Mudraraksasa

32.Which of the following rulers had the title Kaviraja

a. Kumaragupta

b. Chanragupta

d. Samudragupta

Answer : D

33.Who among the following was a great musician in the court of Akbar

a. Abdul Fazal

b. Amir Khusro

d. Tansen

Answer : D

34.The literature of the Sangam age was written mostly in the form of

a. prose

b. poetry

d. All of these

Answer : B

35.Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar

a. Parmar

b. Pratihara

d. Sisodiya

Answer : B

36.Which rulers built Ellora temple

a. Chalukya

b. Rashtrakuta

d. Sunga

Answer : B

37.To which tribe does Gautama Buddha belongs to

Answer : Sakya

38.Avantika, the ancient city, in the time of Mauryas is now known as

Answer : Ujjain

39.Which ruler was famous as �Vikramaditya�

Answer : Chandragupta II

40.The council of nine gems� is associated with the name of

Answer : Chandragupta II

41.The court language of the Mughals was

Answer : Persian

42.Who among the following was the famous ruler of ancient India, who adopted Jain dharma at the last

a. Chandragupta

b. Samudragupta

d. Bindusare

Answer : A

43.Which Muslim ruler was keen to have friendly relations with the Rajputs

a. Akbar

b. Humayun

d. Aurangzeb

Answer : A

44.The Mongols under Genghis Khan invaded India during the reign of

Answer : Iltutmish

45.Which among the following rulers started �Ilahi Calendar� in 1583

a. Babur

b. Akbar

d. Sher Shah

Answer : B

46.Capital of Harsha was

Answer : Kanauj

47.Alberuni was the court scholar of

Answer : Mahmud Ghazni

48.During the early Vedic period, the society was divided on the basis of

Answer : Occupation

49.The third Buddhist council was held at

Answer : Pataliputra

50. Which Sikh Guru founded the city Amritsar

Answer : Fourth

7 Comments For This Post

  1. kamal Says:

    good ques….thanks…….

    can u tel me

    Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar
    a)Sisodia Dynasty b) Parmar Dynasty c) Chauhan Dynasty d) Chandela Dynasty

  2. Pulekeshan Dhoundiyal Says:

    Who introduced the famous Persian festival of Nauroz Iltumish
    i think its was wrong

  3. rimmybhatia Says:

    plz send me latest history general knowledge

  4. Fatima Says:

    Its sisodia Dynasty

  5. Rakesh Khanna Says:

    Good question but some of the question answer was not there, please send me latest history general knowledge question and answer.

  6. shivam Says:

    council of nine gems is associated with chandragupta??
    is it not akbar?
    i doubt…..

  7. MAHENDRA Says:

    WHO ARE THE KING OF KOUNDANASYA HAD ARRESTED ASHWAMEDHA THE HORSE OF YUDHISTIR ?

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

ads