Published On: Mon, Dec 6th, 2010

Learn English-How to Change a Direct Speach to Indirect Speech

Direct Speach to Indirect Speech Exercises –

Here are some specific exercises to practice on

1.He said, ?I wish to learn English?.

Answer : He said that he wished to learn English

2.The old man exclaimed, ?Alas! My country is in ruins!?

Answer : The old man exclaimed bitterly that his country was in ruins.

3.Arun said, ?The audience has been waiting for the minister’s arrival?.

Answer : Arun said that the audience had been waiting for the minister’s arrival.

4.The teacher asked his students, ?Have you ever seen a kangaroo??

Answer : The teacher asked his students whether they had ever seen a kangaroo.

5. Mr. AjayAnswer : ?My friend, please don’t betray your country?

Answer : Mr. Ajay pleaded with his friend not to betray his country.

6.The Judge said, ?Let the accused be released forthwith.?

Answer : The Judge directed that the accused be released forthwith.

7.He said to me, ?Which is your book??

Answer : He asked me which my book was.

8.John says, ?I can manage this problem.?

Answer : John says that he can manage that problem.

9.He said to me, ?What is your name, and where do you live??

Answer : He wanted to know what my name and address and where I lived.

10.The innkeeper said to the stranger, ?Who are you??

Answer : The innkeeper asked the stranger who he was.

11.Calling a man aside, the policeman inquired, ?What is all this uproar about??

Answer : Calling a man aside, the policeman inquired what all the uproar was about.

12. She said to him indignantly, ?Am I your servant??

Answer : She asked him indignantly whether she was his servant.

13.She said to me, ?You are my only friend?.

Answer : She told me that I was her only friend.

14.The teacher said to the student, ?Stand up, and remain standing for ten minutes.?

Answer : The teacher told th student to stand up, and to remain standing for ten minutes.

15. The principal said to the students, ?Your examinations will commence on Monday?.

Answer : The Principal informed the students that their examinations would commence on Monday.

16.I said to him, ?When did you arrive??

Answer : I asked him when he had arrived.

17.He said to his servant, ?Fetch my hat.?

Answer : He ordered his servant to fetch his hat.

18.Venu said, ?I want chocolates now?

Answer : Venu said that he wanted chocolates then.

19.The dictator said, ?Let him be shot.?

Answer : The dictator ordered him to be shot.

20.She said, ?Can his words be believed?

Answer : She queried whether his words could be believed.

21.He said to the stranger, ?Where do you come from??

Answer : He asked the stranger where he came from.

22.He said to me, ?Did you go to college last Monday??

Answer : He asked me whether I had gone to college the previous Monday.

23.Calling a man aside, the policeman inquired, ?What is all this uproar about??

Answer : Calling a man aside, the policeman inquired what all the uproar was about.

24.The Judge said, ?Let the accused be released forthwith.?

Answer : The Judge directed that the accused be released forthwith.

25.The innkeeper said to the stranger, ?Who are you??

Answer : The innkeeper asked the stranger who he was.

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today