Published On: Thu, Apr 21st, 2011

Mental Ability Questions Continues…

75. Which one does not follow the pattern
(a) 5/2 (b) 10/3 (c) 17/4 (d) 24/5

76. Insert the missing number: 5, 11, 21, 43, ….
(a) 85 (b) 86 (c) 87 (d) 88

77. Insert the missing letters …, ywu, qom, ige
(a) jhg (b) rpq (c) wus (d) mlj

78. If VENU is coded as E2122N then NEAT is codes as
(a) E2014A (b) E1420A (c) A1420E (d) A2014E

79. Showing a lady in the park, kumar said â€ŔShe is the daughter of my grand father’s only son”. How is Kumar related to the lady?
(a) Father (b) Daughter (c) Brother (d) Aunt

80. Mini tore out several successive pages from a book.Number of the first page she tore out is 385. It is known that the number of the last page which she tore out is with the same digits in some other order.How many pages did she remove from the book?
(a) 154 (b) 253 (c) 469 (d) 451

81. If September 14 is Friday, how many Saturdays and Sundays will that month have?
(a) 4, 4 (b) 5, 4 (c) 4, 5 (d) 5, 5

82. Calendar is to date as Atlas is to:
(a) Jewellery (b) Map (c) Earth (d) Globe

83. A man walks 30 meters towards South. Then turning to his right he walks 30 meters. Then turn to his left and walks 20 meters. Again takes a turn to his left and walks 30 meters. How far is he from his initial position?
(a) 20 meters (b) 50 meters (c) 60 meters (d) 80 meters

84. Fill in the blank as per the sequence: PLANETARIUM, LANERAUIM, ANEUAMI, ……..
(a) NEMAI (b) NEAIM (c) NEUMI (d) NEMIA

85. In a group of six person F is richer than E but not as rich as A. B is richer than C and D but not as rich as A. E is richer than D. E and C are equally rich. Who is the poorest among them?
(a) Data inadequate (b) C (c) E (d) D

86. A metal block having sides 10 cm, 15 cm, 30 cm has cut into equal cubes. If the block is exhausted completely what will be the least possible number of cubes?
(a) 12 (b) 24 (c) 30 (d) 36

87. If aX – bY = cZ then X : Y: Z is:
(a) be :ca : ab (b) ab : bc : ca (c) a : b : c (d) b : c : a

88. Two poles of heights 10 m and 15m stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12m the
distance between their top is:
(a) 5m (b) 12m (c) 12.5m (d) 13m

89. If |3x-10|>5 then:
(a) x=5, x=5/3 (b) x=5, x=5/3 (c) x=-5, x=5/3 (d) x=-5, x=-5/3

90. Find the empty set:
(a) {x:x=x} (b) {x:x?x} (c) {x:x=x2} (d) {x:x?x3}

91. If 3x-y –27 and 3x+y = 243 then x is:
(a) 0 (b) 2 (c) 4 (d) 6

92. If f(x)-5×2-3x+2 and g(x) = 2×2-2x-2 then f(2)-g(-2) is:
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 18

93. The least number which is to be added to make 7399 a perfect square is
(a) 170 (b) 151 (c)27 (d) 0

94. Number of terms common to the two arithmetic progressions 5, 10, 15, … 315 and 4, 8, 12 …604 is:
(a) 13 (b) 14 (c) 15 (d) 16

95. Mean weight of m boys is 43 kg. If the teacher who weighs 63kg is included the mean becomes 45 kg.What is the value of m?
(a) 6 (b) 7 (c) 8 (d) 9

96. Cardiologist : Heart : Dermatologist :
(a) Dream (b) Diabetes (c) Skin (d) Infertility

97. Book is to read as Piano is to:
(a) Music (b) Play (c) Sing (d) Song

99. If smell means taste, taste means hear, hear means see and see means smell then what is cars used for?
(a) smell (b) hear (c) taste (d) see

100. If P?Q means P is smaller than Q and MÑN means M is greater than N then what does AÑB?C means:
(a) A is greater than B and C (b) B is greater than A and less than C (c) B is greater than A and C (d) B is less than A and C

Answers:

75 D , 76 A ,77 C  ,78 A,

79 D , 80 D , 82 B ,83 B ,

84 A,85 D,86 D,87 A

88 D , 89 A , 90 B , 91 C,

92 C ,93 A , 94 C ,95 D,

96 C , 97 B , 98 B , 99 D  ,100 D

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. shreyasi chatterjee says:

    75

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today