Published On: Sun, Sep 26th, 2010

Quiz based on Kerala and its traditions

1.  The number of west flowing rivers of Kerala?

Ans : 41

2.  “Who is the author of “”Kannuneerthulli”” ?”

Ans : Nalappattu Narayana Menon

3.  Edakkal Caves are in

Ans: Wayanad District

4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is

Ans : Ezhimala

5.  Bakal Fort is in which District ?

Ans : Kasargode

6. First computerised Panchayath in Kerala

Ans : Vellanad

7. Information Kerala Mission started in

Ans : 1999

8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in

Ans :Trissur

9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is

Ans : Valapattanam

10. Who was the first education minister of Kerala State ?

Ans : Joseph Mundassery

11. Whose autobiography is called ”Ormayude Arakal ”?

Ans : Cherukad

12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in

Ans : Kottarakkara

13. Smallest Taluk in Kerala

Ans : Kochi

14. The region of Kerala where evergreen forests are seen

Ans : Silent Valley

15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?

Ans : Eranad

16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?

Ans : Kunthippuzha

17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath

Ans : 20

18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?

Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai

19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at

Ans : Sivagiri

20. The Parauram Express runs between

Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore

21. Who started the State Transport Service in Travancore ?

Ans : C.P.Ramaswamy Iyer

22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated

Ans : Thiruvananthapuram

23. The Director of the film ” Agnisakshi ”

Ans : Shyamaprasad

24. Name the Jnanpith award winner in 1995

Ans : M.T.Vasudevan Nair

25. Where is Puralimala situated

Ans : Thalasserry

26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is

Ans : Kundara Proclamation

27. “The book “”Swarga Vathil Thurakkunna Samayam”” is written by”

Ans : M.T.Vasudevan Nair

28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute

Ans : Peechi

29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly

Ans : M.Vijayakumar

30. First Kerala State Kathakali Award has been given to

Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair

31. “Chandanakkuda Maholsavam” is held every year in”

Ans : Bimappalli

32. Wellington Island is in which district

Ans : Ernakulam

33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by

Ans : E.M.S

34. “The book “”Sooryakanthi “” is written by”

Ans : G.Sankarakurup

35. “Who wrote the malayalam novel “Agnisakshi”

Ans : Lalithambika Antharjanam

36. “Who is the director of the film “Chemmeen ”

Ans : Ramu Kariyattu

37. The Teak Museum of Kerala is located in

Ans : Nilampoor

38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?

Ans : Alahayude Penmakkal

39. The first short story in Malayalam

Ans : Vasana vikrithi

40. Sandal forest in Kerala

Ans : Marayoor

41. The first wild life sanctury in Kerala ?

Ans : Thekkady

42. “Horthus Malabaricus” a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes ”

Ans : Medicinal Plants of Kerala

43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called

Ans : North East Monsoon

44. Who started the State Transport service in Travanore ?

Ans : C.P.RamaSwamy Iyer

45. “Who wrote “”Viswadarshanam”””

Ans : G.Shankara Kurup

46. Forest Industries Travancore is situated in

Ans : Aluva

47..Which is the firstMalayalam Novel ?

Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi

48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?

Ans : Mannath Padmanabhan

49.Who is known as “Kerala Valmiki” ?

Ans : Vallathol Narayana Menon

50.The First President of “Kerala Sahithya Academy”

Ans : Sardar K.M.Panicker

To Know more about Kerala and its Culture,Tradition,History, Tourism etc  Visit the kerala tourism portal www.Keralatourisam.org

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today