Published On: Thu, Aug 5th, 2010

Quiz Time Continues-GK Quiz for all examinations

01. Where is the headquarters of Western Railway situated?
(a) Mumbai (Church Gate)                (b) Mumbai (V.T)
(c) Secundrabad                         (d) Guwahati
Answer : A

02. Where is Railway Museum situated?
(a) Mumbai (b) Calcutta (b) Bangalore (d) New Delhi
Answer : D

03. The administration and management of India Railways is under the
control of
(a) Union Government            (b) Railway Board
(c) Railway Ministry                    (d) All of the above
Answer : B

04. Railways have been classified in how many sections on the basis of
speed?
(a) Two (b) Four (c) Five (d) Six
Answer : C

05. When was the Indian Railway Act passed?
(a) 1450 (b) 1403 (c) 1500 (d) 1501
Answer : A

06. How many Finance Commissioners are there in the Railway Board?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer : A

07. Number of Executive Members in the Railway Board is
(a) Four (b) Five (c) Six (d) Seven
Answer : B

08. When was the Railway Board established?
(a) 1504 (b) 1500 (c) 1501 (d) 1503
Answer : B

09. Creep is the
(a) longitudinal movement of rail
(b) diagonal movement of rail
(c) horizontal movement of rail
(d) vertical movement of rail
Answer : A

10. Suburban railway use
(a) 1000V, DC (b) 440V, three phase AC
(c) 110V, three phase AC (d) 3.3V, three phase AC
Answer : A

11. Diesel locomotives are manufactured in India at
(a) Ajmer (b) Jabalpur (c) Varanasi (d) Bangalore
Answer : C

12. C.T.C. stands for
(a) Critical Track Control (b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralized Traffic Control (d) None of these
Answer : C

13. Generally the rail sections used in India are
(a) flat-footed (b) bull-headed
(c) double-headed (d) all the above are correct
Answer : A

14. Generally the rail sections used in India are
(a) flat-footed (b) bull-headed
(c) double-headed (d) all the above are correct
Answer : A

15. What is the breadth of broad-gauge line?
(a) 1m (b) 312m (c) 1.131m (d) 1.0m
Answer : C

16. Which is the fastest train in India?
(a) Kerala express (b) Himasagar express
(c) Shatabdi express (New Delhi-Bhopal)
(d) Netravati express
Answer : C

17. Where is the headquarters of Konkan Railway?
(a) Mangalore (b) Belapur (c) Ratnagiri (d) Goa
Answer : B

18. The excess of ….. in the blood may cause heart attack.
(a) Blood urea (b) Blood Protein (c) Cholesterol (d) Blood sugar
Answer : C

19. Where is the wheel and axle plant located?
(a) Perambur (b) Kapurthala (c) Patiala (d) Bangalore
Answer : D

20. Which of the following instrument is used to measure relative
humidity?
(a) Barometer (b) Hydrometer (c) Hygrometer (d) Manometer
Answer : C

21. The electrode at positive potential is called
(a) anode (b) cathode
(c) positive terminal (d) none of the above
Answer : A

22. In arc welding, the temperature of the arc is of the order of
(a) 3000C (b) 30000C (c) 4000C (d) 40000C
Answer : B

23. In a ball bearing steel balls are made of
(a) cast iron (b) carbon steel
(c) stainless steel (d) carbon chrome steel
Answer : D

24. Action of steam in steam turbines is
(a) static (b) dynamic (c) pressure (d) both a & b
Answer : B

26. A long column fails by
(a) crushing (b) tension (c) shearing (d) buckling
Answer : D

27. Motor recommended for locomotive drive is
(a) dc series motor (b) dc shunt motor
(c) dc compound motor (d) Synchronous motor
Answer : A

28. The following is an exothermic process
(a) fission (b) fusion (c) both (d) none of these
Answer : D

29. The efficiency of transmitting power will be maximum in case of
(a) rope drive (b) open belt drive
(c) V-belt drive (d) Chain drive
Answer : D

30. Weight of rail used for metre gauge is
(a) 24.4 to 25.4 kg (b) 30 to 33 kg
(c) 44.3 kg (d) 02 kg
Answer : A

31. Indian railway system has been divided into
(a) four railway zones (b) six railway zones
(c) eight railway zones (d) 11 railway zones
Answer : D

32. At which temperature both the Celsius and Fahrenheit thermometers
give the same
reading
(a) -400 ?(b) +40? (c) 00 ?(d) 1000
Answer : A

33. At 230C a gas occupies one litre space. If the volume is doubled
at the same pressure,
the temperature will be
(a) 040C (b) 3000C (c) 3230C (d) 1000C
Answer : C

34. The atomic number and atomic weight of an Isotope of carbon are 1
and 4 respectively.
What is the no. of neutrons in the nucleus
(a) 1 (b) 3 (c) 4 (d) 10
Answer : C

35. The material of permanent magnet should be
(a) Semi-magnetic (b) ferro-magnetic
(c) Paramagnetic (d) Non-magnetic
Answer : B

36. The refractive index of glass is 1.0. The velocity of light in
vacuum is C. The velocity of light in glass is
(a) 3/2 (b) C (c) C/2 (d) 2C/3
Answer : D

37. What is the network based anti-collision device developed by
Konkan Railways?
(a) Raksha Kavach (b) Suraksha (c) New hope (d) Banish
Answer : A

38. Iron is extracted from
(a) haematite (b) cryolite (c) azurite (d) lepidolite
Answer : A

39. Gold is soluble in
(a) HCl (b) H2SO4 (c) HNO3 (d) aqua regia
Answer : D

40. A chemical change occurs when
(a) iron rusts (b) iron magnetized
(c) iron is heated (d) iron melts
Answer : A

41. Liver cells manufacture
(a) amylopsin (b) maltase (c) lipase (d) bile
Answer : D

42. Blood vessels that carry blood from heart to different parts of
body are known as
(a) arteries (b) veins (c) nerves (d) none of these
Answer : A

43. Chromosomes are made up of
(a) DNA (b) RNA (c) RNA + proteins (d) DNA + proteins
Answer : D

44. Water-gas is same as
(a) steam (b) CO2 and steam
(c) CO and H2 (d) CO2 & H2
Answer : C

45. Study of bird is called
(a) ornithology (b) virology
(c) physiology (d) pathology
Answer : A

46. Colour of light is determined by its
(a) velocity in air (b) frequency
(c) amplitude (d) none of these
Answer : C

47. In vacuum, the speed of light depends upon
(a) wave length (b) frequency
(c) intensity (d) none of these
Answer : D

48. On increasing temperature, the viscosity of a gas
(a) decreases (b) increases
(c) remains unchanged (d) none of these
Answer : A

49. CuSo4 solution turns
(a) Red litmus blue (b) Phenolphthalein solution pink
(c) Blue litmus red (d) None of these
Answer : B

55. Buoyancy depends on
(a) Depth to which the body is immersed
(b) Shape of the body (c) Mass of body
(d) Mass of liquid displaced
Answer : D

50.All liquid surfaces tend to contract. This phenomenon is due to
(a) Viscosity (b) Thermal expansion
(c) Surface tension (d) Diffusion

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today