www.Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com
Get GK Updates in your email address:
Share |

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

Tag Archive | "GK Questions"

man booker prize

Tags: , , , , , , , , , , ,

The Luminaries and Man Booker prize 2013

Posted on 20 November 2013 by admin

The novel has won Eleanor Catton, the 28-year old author from New Zealand the Man Booker prize 2013. The novel has set a new record for the longest winning novel. It is 852 pages.

The Luminaries is a murder mystery set in New Zealand during the gold-rush of the late 19 century, with astrology a running theme through the book.

Comments (0)

The Madrid Protocol -Agreement Concerning the International Registration of Marks

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The Madrid Protocol -Agreement Concerning the International Registration of Marks

Posted on 07 June 2013 by admin

The Madrid System for the International Registration of Marks offers trademark owners a cost effective, user friendly and streamlined means of protecting and managing their trademark portfolio internationally.

India joins Madrid Protocol

On 8 April 2013, India joined the Madrid Protocol which will enable domestic companies and entrepreneurs to obtain
cost effective global trademark registration. The treaty will enter into force with respect to India on 8 July 2013, according to the statement by the World Intellectual Property Organization (WIPO).

WIPO Director General Francis Gurry welcomed India’s accession to the Madrid Protocol. India is the 14th of the G-20 economies to accede to the Madrid Protocol.
Under the WIPO-administered Madrid system, a trademark owner may protect a mark in up to 88 countries plus the European Union by filing one application, in one language (English, French or Spanish), with one set of fees, in one currency (Swiss Francs).

Trademarks are a key component of any successful business marketing strategy as they allow companies to identify, promote and license their goods or services in the marketplace and to distinguish them from those of their competitors, and cement customer loyalty.

A trademark symbolises the promise of a quality product and in today’s global and increasingly electronic marketplace, a trademark is often the only way for customers to identify a company’s products and services.

The international trademark system is governed by two treaties, namely, the Madrid Agreement Concerning the International Registration of Marks (1891) and the Madrid Protocol Relating to the Madrid Agreement Concerning the International Registration of Marks (1989).

Comments (0)

General Knowledge today’s Quiz .Let’s Start Posting your answers !

Tags: , , , , , , , , , ,

General Knowledge today’s Quiz .Let’s Start Posting your answers !

Posted on 13 November 2012 by admin

1. Which among the following inert Gases is not present in our atmosphere?

(A) Neon
(B) Argon
(C) Krypton
(D) Xenon
(E) Radon

2.Which one of the following is not a rabi crop?

(A) Wheat
(B) Maize
(C) Grain
(D) Mustard

3.The Panchayati Raj is a?

(A) One-tier system
(B) Two-tier system
(C) Three-tier system
(D) Four-tier system

4. Who discovered Psycho analysis?

(A) Benjamin Franklin
(B) Sigmund Freud
(C) Dr.C.V.Raman
(D) Dr.Jack Lippes

5.Who discovered Railway Engine?

(A) Isac Newton
(B) Edison
(C) Stephenson
(D) Robert Whitehead

6.Who discovered Insulin?

(A) Dr.P.K.Sen
(B) Hahneman
(C) Alexander Fleming
(D) F.Banting

Post your answers as comments below. The correct answers, along with a new set of questions, will be posted tomorrow.

Comments (9)

Tags: , , , , , , ,

Todays General Knowledge Quiz.Post your answers as comments below!

Posted on 01 November 2012 by admin

QUESTIONS FOR THE DAY!

GK Question of the day :

Which is the largest river  in India?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Vembanad
(d) Bhramaputhra

Improve your English now :

Select the phrase from below which can be used to replace the phrase within brackets :
(Have you not reached in time), we would have lost our lives.
(a) Did you not reach
(b) If you have not reached
(c) If you would not have reached
(d) Had you not reached
Check your Word Power :
Find the wrongly spelt word.
(a) Penence
(b) Leisure
(c) Legitimate
(d) Parallel
Business Affairs for the day :
‘Business Correspondent’ model is launched to help customer of which of the following industries?
(a) Hotel
(b) Telecom
(c) Banking
(d) Airlines

The correct answers will be posted on tomorrow, along with a new set of challenging questions! Meanwhile, post your answers as comments below!

Comments (4)

Tags: , , , , , , , ,

GKTODAY Quiz .The correct answers for the questions asked on October 11

Posted on 13 October 2012 by admin

Who wrote “Harsha Charita”?
(a) Kautilya
(b) Harshavardhana
(c) Banabhatta
(d) Ibn Batuta

The correct answer is (c) Banabhatta.

He was the court poet of Harshavardhana. Besides Harshacharita, he wrote Kadambari. He lived in 7th century AD. Kautilya was the other name of Chanakya.

Amitav Ghosh, who was recently in news, is a famous _____.
(a) Politician
(b) Scientist
(c) Economist
(d) Novelist

The correct answer is (d) Novelist.

Amitav Ghosh is a Bengali Indian author best known for his work in the English language. His latest book is River of Smoke.

The biggest airport in the world is in :
(a) United States of America
(b) England
(c) Saudi Arabia
(d) United Arab Emirates

 The correct answer is (c) Saudi Arabia.

World’s largest airport is the King Khalid International Airport in Riyadh (Saudi Arabia) covering an area of 55510 acres.

Improve your English now :

What is the passive voice form of “People elected him leader”?
(a) He is elected leader by people
(b) He was elected leader by people
(c) He elected leader of people
(d) Leader was elected by people
The correct answer is (b) He was elected leader by people.
Check your Word Power :
Which among the following words is opposite in meaning to word “pious”?
(a) Religious
(b) Beautiful
(c) Ugly
(d) Impure
The correct answer is (d) Impure.

Current Affairs for the day :

The T20 Cricket World Cup 2012  Winners are …….

(a) India
(b) West Indies
(c) Srilanka
(d) Australia

The correct answer is (b) West Indies

The T20 Cricket World Cup 2012 women’s division  winners are …….
(a) England
(b) West Indies
(c) Srilanka
(d) Australia

The correct answer is (d) Australia

 

Comments (0)

Tags: , , ,

GK today’s questions.

Posted on 21 September 2012 by admin

Here are the  questions for the day.

GK Questions of the day :

Which dance is popularly known as “Poetry in motion”?
(a) Mohiniyattam
(b) Kuchipudi
(c) Bharatnatyam
(d) Kathakali

When was the UNO founded?
(a) 17 November 1917
(b) 11 July 1939
(c) 24 October 1945
(d) 4 October 1941

Improve your English now :

Meaning of the word “affluent”
(a) Speaking well
(b) Rich
(c) Coming Rapidly
(d) Following obedently

Check your word power :
Find the correctly spelt word :
(a) Concious
(b) Consious
(c) Conscious
(d) Concsious

Current affairs question for the day
Rashtriya Aarogya Nidhi Scheme was launched in  which state ?
(a) Kerala
(b) Arunachal pradesh
(c) Tamil nadu
(d) Himachal Pradesh

The answers shall be published tomorrow, along with a new set of challenging questions. Post your guesses as comments below NOW!

Comments (8)

answers

Tags: , , , , , , , , ,

Answers to the Quiz Questions asked on Sep 13,2012

Posted on 16 September 2012 by admin

Answers for the QUESTIONS asked on September 09,2012

GK Question for the day :
The correct answer is (d) Yeast.
Yeast produces alcohol as a fermentation product.

Improve your English now :
The correct answer is (d) Polygot.
A ‘polygot’ person is one who speaks several or many languages; a ‘multilingual’ person is one who knows several or many languages; people who know two languages are ‘bilingual’. A ‘philologist’ is one who studies languages, especially historical or comparitive languages. A ‘linguist’ is one skilled in languages. A ‘pluralist’ is one who holds more than one office at a time.

Check your word power :
The correct answer is (b) of.

Current affairs for the day :

The correct answer is (c) Tripura
The Palatana power project is ONGC’s gas-based thermal power project in South Tripura district, which is expected to be operational by December 2011, and will produce 363 Mw of power in the first phase. It will be the largest power project in the North-East once implemented.


Congratulations to all who posted the correct answers. A new set of questions will be posted soon.

Comments (0)

Tags: , , , , , , ,

GK QUESTIONS FOR THE DAY !!Septemper 09, 2012

Posted on 09 September 2012 by admin

GK Questions of the Day

1.who is the first foreign rular conquered delhi?
2.who is the first receiptent of ‘harivarasanam’ award ?
3.the first hepatitis day is celebrated on……?
4.the first chairman of national green tribunal?

5.velloor newsprint factory sittuated at the bank of which river?

 

Check your Word Power :
The antonym of INIMICAL
(a) Emotional
(b) Neutral
(c) Cheerful
(d) Friendly

Improve your English now :
________ delights me.
(a) I told him
(b) What you said
(c) He told me
(d) Yesterday he

Current affairs for the day :
Who is the present president of FIFA?
(a) Sep Blatter
(b) Urz Linzy
(c) H.K Dutta
(d) None of the above

Post your answers as comments below. The correct answers, along with a new set of challenging questions, will be posted tomorrow.

Comments (5)

Tags: ,

Some Random GK Questions

Posted on 08 August 2012 by admin

……….. is the Hindi film produced by actor Aamir Khan will be India’s official entry to 2010′s Academy Awards (Oscar) in the Best Foreign language film category.
Peepli Live

The Indian author who has won the prestigious Dan David Prize :
Amitav Ghosh

The distinguished Indian Physicist and environmentalist who has been awarded the prestigious Sydney Peace Prize this year :
Vandana Shiva
The Indian leader who has been honoured with the 2010 World Statesman Award by the Appeal of Conscience Foundation :
Dr.Manmohan Singh

The Social activist, who has
been awarded the Rabindranath Tagore Peace Prize :
Irom Sharmila

The Indian wrestler recently made history by becoming the first Indian to win a world wrestling championship gold medal in the 66 kg freestyle category :
Sushil Kumar

. The Indian badminton player who won the Yonex Czech Open International Championship recently :
Ajay Jayaram

The Indian batsman who has won the Cricketer of the year Award, winning the Sir Garfield Sobers Trophy in the 2010 ICC Awards :
Sachin Tendulkar

The Indian Army Officer who recently won medals at the World Health Games :
Major Surendra Poonia

The Ramnath Goenka Journalist of the Year Award has recently been conferred on ……?
Siddharth Varadarajan.

The two Indian women who have figured among Forbes most inspiring women list are …… and …….?
Arundhati Roy and Indira Nooyi.

The Prema Bhatia Award of Journalism has been conferred on………..?
Ritu Sarin

Comments (0)

Tags: , , , ,

GK Bits of the day

Posted on 14 February 2012 by admin

The Reserve Bank of India has decided to increase the cash withdrawal limit for ATMs to Rs one lakh in a single day.

National Technology Day is observed on May 8.

Comments (0)

Tags: , , , ,

General Knowledge Quiz Series for the day

Posted on 16 August 2011 by admin

1. Who authored the book ‘The Science of Bharat Natyam’?

(a) Saroja Vaidyanathan         (b) Yamini Krishnamurthi ( c) J. Sushila (d) None of these

Answer a

2.International Day for Disaster Reduction is observed on:(a) 9th August (b) 13th October (c) 24th November (d) 11th December

Answer-b

3. Tianhe 1A, the world’s fastest supercomputer is made by(a) United States (b) Japan  (c) China  (d) None of these

Answer :c

4. Which is India’s first ever Pollution Control Warship?(a) Samudra Prahari  (b) Nischaya  (c) Varuna  (d) None of these

Answer:a

5. Who became India’s youngest grandmaster?(a) Parimarjan Negi  (b) Dronavali Harika  (c) Praveen Thipse  (d) S P Sethuraman

Answer:d

6. K C Kulich International Award is associated with:(a) Medicine    (b) Economics  (c) Journalism  (d) Sports

Answer:c

7. ‘Open’ is the autobiography of which sports personality?(a) Adam Gilchrest     b) Glenn Merges  (c) Andre Agassiz  (d) None of these

Ans-c

8. World Cup Football in 2022 is to be held at:(a) Qatar  (b) UK  (c) Spain  (d) France

Answer:a

9. Who is the first head of UN WOMEN?(a) Laura Chinchilla  (b) Julia Gillard  (c) Mitchell blachettt  (d) None of these

Answer:c

10.Which of the following committee is related to Corporatisation of Stock Exchanges?

(a) Bimal Jalan Committee  (b) V Achuthan Committee  (c) P M Nair Committee     (d) None of these

Ans-a

11. Which is India’s newest stock exchange for currency derivatives

(a) BSE    (b) NSE  (c) United Stock Exchange (USE)  (d) None of these

Answer :c

12. Jeevan Reddy Committee is related to

(a)Illegal mining   (b) Armed Forces Special Power Act  (c) Environmental Impact Assessment  (d) None of these

Ans-b

13. Which of the following scheme is related with social security for unorganised sector?

(a) Swabhiman           (b) Sabla  (c) Swavalamban  (d) None of these

Ans-c

14. Polavaram Project is located in which state?

(a) Andhra Pradesh        (b) Maharashtra  (c) Madhya Pradesh      (d) Karnataka

Answer:a

15. David Perlman Award is given in which field?(a) Sports        (b) Music  (c) Photography     (d) JournalismAns-d

16.Which of the following committee has redefined the definition of Slums?

(a) Pranab Sen Committee(b) Arjun Sen gupta committee  (c) C Ibrahim Committee (d) None of these

Ans-a

17. Arrow-III is an anti missile system of(a) France (b) Pakistan (c) Israel       (d) UKAns-c

18. India’s first jail BPO is going to came up at:(a) Bangalore  (b) Pune  (c) Chennai         (d) Hyderabad

Answer:a

19.World’s first aviation university coming up at:(a) Bangalore  (b) Nice          (c) Glasgow     (d) Venice

Answer: a

20. Khoj lab has been launched by which group?(a) Future Group (b) dell  (c) IBM     d) Times group

Answer:a

Comments (2)

Tags: , , , , , , , ,

General Knowledge Questions from Previous Public Exams

Posted on 29 May 2011 by admin

The greatest invention of man in palaeolithic was
Ans : Fire

The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in :
Ans : Mohenjodaro

For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme
Ans : Pandit Jawaharlal Nehru

Archaelogical excavations have revealed remains of stadium in :
Ans : Lothal

In the context of space technology, what is “Bhuvan”, recently in the news ?
Ans : A geoportal of ISRO with 3D imaging capabilities of India

Which of the following Indus Valley sites is now in Pakistan ?
Ans : Harappa

When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour ?
Ans : Presence of ferric oxides

What is the principle by which a cooling system (Radiator) in a motor car works
Ans : Convection

The main occupation of the people of the Indus Valley civilization was
Ans : Agriculture

The main Characteristic of the Indus Valley Civilization was
Ans : Drainage system

The Indus Valley Civilization is known as Aryan Civilization because of the evidence of
Ans : Script

Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission
Ans : Pandit Nehru and Maulana Azad

Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site ?
Ans : Patliputra

Which one of the following elements of Hinduism were practised in the Indus Valley Civilization ?
Ans : Cult of Shiva

Which of the following metals was not known to Indus Valley people ?
Ans : Iron

Comments (0)

Tags: ,

GK Question Series

Posted on 09 May 2011 by admin

Q.    Who propounded the Saptanga Theory?
1    Manu
2    Charaka
3    Kautilya
4    Tulsidas
Ans: 3
Q.    Which one of the following is the example of sedimentary rocks?
1    Loess
2    Basalt
3    Granite
4    Gabbro
Ans: 1
Q.    The enzyme that is present in the saliva of man is
1    Pepsin
2    Renin
3    Amylase
4    Trypsin
Ans: 3
Q.    The book “Truth, Love and A Little Malice” is written by
1    Tarun Tejpal
2    Vikram Seth
3    Khushwant Singh
4    Nirad C. Chaudhuri
Ans: 3
Q.    In which year were the Indian States reorganised on the linguistic basis?
1    1947
2    1951
3    1956
4    1966
Ans: 3
Q.    Which of the following is not a tool of legislative control over administration in india?
1    Dissoluton of House
2    Resolutions
3    Questions
4    No confidence Motion
Ans: 1
Q.    With which of the following books is Hobbes associated?
1    Lectures on Jurisprudence
2    Social Contract
3    Republic
4    Leviathan
Ans: 4
Q.    Where is the Wanderers Test Cricket ground located ?
1    Colombo
2    Melbourne
3    Auckland
4    Johannesburg
Ans: 4
Q.    Which one of the following is responsible for blue baby syndrome?
1    Fluoride
2    Nitrate
3    Arsenic
4    Lead
Ans: 2
Q.    Which one of the following is the largest satellite in Solar System?
1    Titan
2    Ganymede
3    Europa
4    Triton
Ans: 2

Comments (0)

Tags: , , , , , , ,

Objective GK Questions

Posted on 27 April 2011 by admin

Q.    Nuclear reactors used to produce electricity are based on
1    Nuclear Fusion
2    Nuclear Fission
3    Cold Fusion
4    Superconductivity
Ans: 2

Q.    According to the State of the World’s Children 2011 report released by UNICEF, the percentage of adolescents living in the developing nations is
1    72
2    75
3    85
4    88
Ans: 4
Q.    India signed the fourth Tax Information Exchange Agreement(TIEA) in February 2011 with a country considered a tax heaven. This TIEA is with
1    Bermuda
2    Bahamas
3    Virgin Islands
4    Isle of Man
Ans: 2

Q.    The World Trade Organisation (WTO) was earlier known as
1    UNICEF
2    GATT
3    UNCTAD
4    FAO
Ans: 2
Q.    The threat of global Warming is increasing due to rising concentration of
1    Nitrous Oxide
2    Ozone
3    Sulphur dioxide
4    Carbon dioxide
Ans: 4
Q.    The US Census Bureau released its 2010 census figures in March 2011 which say that the 308.74 million US population comprises a large number of Asians and they contitute
1    3 percent
2    4 percent
3    5 percent
4    6 percent
Ans: 3

Q.    As per an announcement made by the International Monrtary Fund(IMf)in February 2011, it would lend Sri Lanka
1    $ 215.9 million
2    $ 216.6 million
3    $ 216.8 million
4    $ 216.9 million
Ans: 2

Q.    As per a report published by the World Bank in February 2011, India has the scope for generating green power from renewable sources like wind, hydro and biomass up to
1    53,000 MW
2    58,000 MW
3    62,000 MW
4    68,000 MW
Ans: 4
Q.    The Sixth Economic Census is being done in 2011. What was the year of the first Economic Census?
1    1951
2    1961
3    1977
4    1971
Ans: 3
Q.    Under which of the Rural Development programmes is ‘self help group’?
1    Prime Minister’s Rural Road Yojana
2    Swarna Jayanti Rural Self Employment Yojana
3    TRYSEM
4    Indira Aawas Yojana
Ans: 2

Comments (0)

Tags: , , , , , , , , , ,

General Knowledge based on Indian History and Culture

Posted on 21 April 2011 by admin

01. The word Bharat comes first from Rig-Veda.
1. There are 1028 Vedic texts in Rig-Veda
2. Language of Vedas was Sanskrit
3. Gayatri Mantra is mentioned in 3rd mandal of Rig-Veda
4. Savitri or Sun is worshipped in Gayatri mantra
5. The social structure was Patriarchal
6. Cow was also used as a medium of exchange
7. Satyamev Jayate is taken from Mundakopnishad
8. The birth and rebirth is mentioned in Vrihadranyaka
9. Animal Theft was the crime mentioned most in Vedas’
10. Om has been used for 1028 times in Rigveda
11. Mahabharat was the largest epic of Vedic period written by Vedvyas in Sanskrit
12. Bronze was referred as Ayas
13. Barley was referred as Yava
14. Carpenter was called Takshak
15. Maker of bows was called dhumvakrit
16. Rice was referred as Vrihi
17. Goldsmith was called as Hiranyakata.
18. Jana word was used for 275 times in Rigveda
19. Indra word was used for 200 times
20. The potteries used were Black and Red ware, Black Slipped ware, painted Grey ware and Red ware.
21. Name of Indus River of Sindhu
22. Name of Kabul River was Kumbha
23. The name of swat river was Suvastu
24. Name of Chenab was Askini
25. The name of Jhelam river was Vitasta
26. The name of ravi river was Purushni.

Comments (0)

Tags: , , ,

Solved Questions based on General knowledge and Current affairs

Posted on 18 April 2011 by admin

1. Name of the Egyptian President against whom people of Egypt revolted in 2011:
A. Hosni Mubarak B. Pervez Musharra C. Omar Suleiman D. Ahmed Shafeeque
Answer: A
2. Name the person who commissioned theVallarpadam International Container Transshipment
Terminal A. Vayalar Ravi B. Dr. Man Mohan Singh C. A. K. Antony D. G K Vasan
Answer: B
3. The Malayalam literature who received Jnan pith Award in 2007 :
A. Sugatha Kumari B. Vijayalakshmi C. O.N.V Kurup D. Balachandran Chullikkad
Answer: C
4. In which of the following cities was the Indian Biodiversity Congress(2010) held?
A. Chennai B. Chandigarh C. Mumbai D. Thiruvananthapuram
Answer: D
5. ___sector has established itself as the biggest contributor to the State’s GDP as per
Kerala State’s Economic Review ( February 2011)
A. Secondary Sector B. Primary Sector C. Tertiary Sector D. None of these
Answer:C
6. Name the most significant characteristic of National Integration:
A. Social homogeneity B. Unity C. Economic identity D. National loyalty
Answer:B
7. “The principle of respect for all life and the practice of non-injury to living thing’s is known in India as :
A. Ahimsa B. Tolerance C. Patience D. None of These
Answer: A
8. NCW means :
A. National Commission For Women B. National Commission For Workers
C. National Council For Workers D. None of these
Answer: A
9.The Servants of India Society (1905) was formed to train people to serve the country by
A. Tilak B. Gandhiji C. Raja Ram Mohan Roy D. Gopalakrishna Gokhale
Answer:D
10. Who is popularly called “Vaikkom Hero” ?
A. R. K. Dhadabai B. E V Ramaswami C. C.N. Annadurai D. Mannath Padmanabhan
Answer:D

11. Who founded the Indian National Congress?
A. Motilal Nehru B. A.O. Hume C. Lajpat Rai D. Gokhale
Answer:B
12. Zionisn is a world movement of :
A. Hindus B. Buddhists C. Christians D. Jews
Answer:D
13. Jallianwalla agh is situated in :
A. Delhi B. Mysore C. Amritsar D. Lahore
Answer:C
14. The first war of Indian independendance started at :
A. Mumbai B. Chennai C. Delhi D. Meerut
Answer:D
15. “Life Divine” was written by :
A. Gandhiji B. Tilak C. Vivekananda D. Aurobindo Ghosh
Answer:D
16. Name the “Land of the Morning Calm” :
A. Norway B. Japan C. Korea D. Thailand
Answer:C
17. Sahyadri ranges refer to :
A. Eastern ghats B. Western ghats C. Saptura ranges D. Siwaliks
Answer:B
18. The line beyond which snow never melts is
A. Latitude B. Longitude C. Snow line D. Meridian
Answer:C
19. Gir Forest is in :
A. Karnataka B. Bihar C. Gujarat D. Himachal Pradesh
Answer:C
20. A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called :
A. Delta B. Canyon C. Volcano D. Geyser
Answer:C

21. Universal Adult Franchise creates :

A. economic equality B. social equality C. political equality D. cultural equality

Answer:C

22. Who is the guardian of Fundamental rights in India ?
A. Judiciary B. Legislature C. Executive D. Political parties
Answer:A
23 The year in which Panchayati Raj was introduced in India :
A.1960 B.1959 C. 1961 D. 1949
Answer:B
24. Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission ?
A. Article 300 B. Article 280 C. Article 250 D. Article 290
Answer:B
25. The Gevernor can nominate to the Legislative Council of his state one member from this
community :
A. Jewish B. Muslim C. Anglo-Indian D. Parsi
Answer:C
26. Right to Information Act (RTI) became effective in India on 15th June :
A. 2001 B. 2003 C.2004 D.2005
Answer:D
27. Universal Declaration of human rights was passed by the U.N. General Assembly on :
A. 10.12.1948 B. 13.11.1947 C. 9.12.1948 D. 12.12.1946
Answer:A
28. The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to :
A. Freedom speech B. Constitutional remedies C. Freedom of religion C. All of these
Answer:A
29. The concept of Fundamental right has it’s basis in the :
A. Constitution of the USA B. Constitution of Russia C. Irish Constitution D. Canadian
Constitution
Answer:A
30. The chairman of the UPSC is appointed by the :
A. Cabinet B. President C. Supreme Court D. Prime Minister
Answer:B

Comments (1)

Tags: , , , , , , , ,

GK Today-Gk Questions and Answers from generalknowledgetoday.com

Posted on 30 March 2011 by admin

Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India

Ans : Acharya Vinoba Bhave

The first recipient of Gandhi Peace Prize was

Ans : Dr. Julius N. Nyerera

Nehru Award is instituted for

Ans : International understanding and peace

Magnifying glass was invented by

Ans : Roger Bacon

Polio vaccine was invented by

Ans : Jonas Edward Salk

Who discovered the Blood groups

Ans : Karl Landsteiner

Television was invented by

Ans : John L. Baird

Theory of relativity was explained by

Ans : Albert Einstein

Wireless Telegraph was invented by

Ans : Marconi

Incandescent lamp was invented by

Ans : Edison

Comments (1)

Tags: , , , ,

Gk based on English Language and Literature

Posted on 26 March 2011 by admin

1. The epigraph of The Waste Land is borrowed from—
(A) Virgil
(B) Petronius
(C) Seneca
(D) Homer
Ans : (D)

2. Who called The Waste Land ‘a music of ideas’ ?
(A) Allen Tate
(B) J. C. Ransom
(C) I. A. Richards
(D) F. R. Leavis
Ans : (A)

3. T. S. Eliot has borrowed the term ‘Unreal City’ in first and third sections from—
(A) Baudelaire
(B) Irving Babbit
(C) Dante
(D) Laforgue
Ans : (C)

4. Which of the following myths does not figure in The Waste Land ?
(A) Oedipus
(B) Grail Legend of Fisher King
(C) Philomela
(D) Sysyphus
Ans : (D)

5. Joe Gargery is Pip’s—
(A) brother
(B) brother-in-law
(C) guardian
(D) cousin
Ans : (C)

6. Estella is the daughter of—
(A) Joe Gargery
(B) Abel Magwitch
(C) Miss Havisham
(D) Bentley Drummle
Ans : (A)

7. Which book of John Ruskin influenced Mahatma Gandhi ?
(A) Sesame and Lilies
(B) The Seven Lamps of Architecture
(C) Unto This Last
(D) Fors Clavigera
Ans : (C)

8. Graham Greene’s novels are marked by—
(A) Catholicism
(B) Protestantism
(C) Paganism
(D) Buddhism
Ans : (A)

9. One important feature of Jane Austen’s style is—
(A) boisterous humour
(B) humour and pathos
(C) subtlety of irony
(D) stream of consciousness
Ans : (B)

10. The title of the poem ‘The Second Coming’ is taken from—
(A) The Bible
(B) The Irish mythology
(C) The German mythology
(D) The Greek mythology
Ans : (A)

11. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is—
(A) God
(B) Satan
(C) Adam
(D) Eve
Ans : (B)

12. In Sons and Lovers, Paul Morel’s mother’s name is—
(A) Susan
(B) Jane
(C) Gertrude
(D) Emily
Ans : (C)

13. The twins in Lord of the Flies are—
(A) Ralph and Jack
(B) Simon and Eric
(C) Ralph and Eric
(D) Simon and Jack
Ans : (A)

14. Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a—
(A) lawyer
(B) postman
(C) judge
(D) school teacher
Ans : (A)

15. What does ‘I’ stand for in the following line ?
‘To Carthage then I came’
(A) Buddha
(B) Tiresias
(C) Smyrna Merchant
(D) Augustine
Ans : (D)

16. The following lines are an example of …… image. ‘The river sweats
Oil and tar’……
(A) visual
(B) kinetic
(C) erotic
(D) sensual
Ans : (C)

17. Which of the following novels has the subtitle
‘A Novel Without a Hero’ ?
(A) Vanity Fair
(B) Middlemarch
(C) Wuthering Heights
(D) Oliver Twist
Ans : (A)

18. In ‘Leda and the Swan’, who wooes Leda in guise of a swan ?
(A) Mars
(B) Hercules
(C) Zeus
(D) Bacchus
Ans : (D)

19. Who invented the term ‘Sprung rhythm’ ?
(A) Hopkins
(B) Tennyson
(C) Browning
(D) Wordsworth
Ans : (A)

20. Who wrote the poem ‘Defence of Lucknow’ ?
(A) Browning
(B) Tennyson
(C) Swinburne
(D) Rossetti
Ans : (C)

21. Which of the following plays of Shakespeare has an epilogue ?
(A) The Tempest
(B) Henry IV, Pt I
(C) Hamlet
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

22. Hamlet’s famous speech ‘To be, or not to be; that is the question’ occurs in—
(A) Act II, Scene I
(B) Act III, Scene III
(C) Act IV, Scene III
(D) Act III, Scene I
Ans : (D)

23. Identify the character in The Tempest who is referred to as ‘an honest old councellor’—
(A) Alonso
(B) Ariel
(C) Gonzalo
(D) Stephano
Ans : (C)

24. What is the sub-title of the play Twelfth Night ?
(A) Or, What is you Will
(B) Or, What you Will
(C) Or, What you Like It
(D) Or, What you Think
Ans : (B)

25. Which of the following plays of Shakespeare, according to T. S. Eliot, is ‘artistic failure’ ?
(A) The Tempest
(B) Hamlet
(C) Henry IV, Pt I
(D) Twelfth Night
Ans : (B)

26. Who is Thomas Percy in Henry IV, Pt I ?
(A) Earl of Northumberland
(B) Earl of March
(C) Earl of Douglas
(D) Earl of Worcester
Ans : (A)

27. Paradise Lost was originally written in—
(A) ten books
(B) eleven books
(C) nine books
(D) eight books
Ans : (D)

28. In Pride and Prejudice, Lydia elopes with—
(A) Darcy
(B) Wickham
(C) William Collins
(D) Charles Bingley
Ans : (B)

29. Who coined the phrase ‘Egotistical Sublime’?
(A) William Wordsworth
(B) P. B. Shelley
(C) S. T. Coleridge
(D) John Keats
Ans : (C)

30. Who is commonly known as ‘Pip’ in Great Expectations ?
(A) Philip Pirrip
(B) Filip Pirip
(C) Philip Pip
(D) Philips Pirip
Ans : (C)

31. The novel The Power and the Glory is set in—
(A) Mexico
(B) Italy
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

32. Which of the following is Golding’s first novel ?
(A) The Inheritors
(B) Lord of the Flies
(C) Pincher Martin
(D) Pyramid
Ans : (B)

33. Identify the character who is a supporter of Women’s Rights in Sons and Lovers ?
(A) Mrs. Morel
(B) Annie
(C) Miriam
(D) Clara Dawes
Ans : (A)

34. Vanity Fair is a novel by—
(A) Jane Austen
(B) Charles Dickens
(C) W. M. Thackeray
(D) Thomas Hardy
Ans : (C)

35. Shelley’s Adonais is an elegy on the death of—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Keats
(D) Johnson
Ans : (C)

36. Which of the following is the first novel of D. H. Lawrence ?
(A) The White Peacock
(B) The Trespasser
(C) Sons and Lovers
(D) Women in Love
Ans : (A)

37. In the poem ‘Tintern Abbey’, ‘dearest friend’ refers to—
(A) Nature
(B) Dorothy
(C) Coleridge
(D) Wye
Ans : (B)

38. Who, among the following, is not the second generation of British Romantics ?
(A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Shelley
(D) Byron
Ans : (B)

39. Which of the following poems of Coleridge is a ballad ?
(A) Work Without Hope
(B) Frost at Midnight
(C) The Rime of the Ancient Mariner
(D) Youth and Age
Ans : (C)

40. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamphlet—
(A) P. B. Shelley
(B) Charles Lamb
(C) Hazlitt
(D) Coleridge
Ans : (A)

41. Keats’s Endymion is dedicated to—
(A) Leigh Hunt
(B) Milton
(C) Shakespeare
(D) Thomas Chatterton
Ans : (A)

42. The second series of Essays of Elia by Charles Lamb was published in—
(A) 1823
(B) 1826
(C) 1834
(D) 1833
Ans : (D)

43. Which of the following poets does not belong to the ‘Lake School’ ?
(A) Keats
(B) Coleridge
(C) Southey
(D) Wordsworth
Ans : (A)

44. Who, among the following writers, was not educated at Christ’s Hospital School, London ?
(A) Charles Lamb
(B) William Wordsworth
(C) Leigh Hunt
(D) S. T. Coleridge
Ans : (A)

45. Who derided Hazlitt as one of the members of the ‘Cockney School of Poetry’ ?
(A) Tennyson
(B) Charles Lamb
(C) Lockhart
(D) T. S. Eliot
Ans : (D)

46. Tennyson’s poem ‘In Memoriam’ was written in memory of—
(A) A. H. Hallam
(B) Edward King
(C) Wellington
(D) P. B. Shelley
Ans : (A)

47. Who, among the following, is not connected with the Oxford Movement ?
(A) Robert Browning
(B) John Keble
(C) E. B. Pusey
(D) J. H. Newman
Ans : (A)

48. Identify the work by Swinburne which begins ‘‘when the hounds of spring are on winter’s traces…’’—
(A) Chastelard
(B) A Song of Italy
(C) Atalanta in Calydon
(D) Songs before Sunrise
Ans : (C)

49. Carlyle’s work On Heroes, Hero-Worship and the Heroic in History is a course of—
(A) six lectures
(B) five lectures
(C) four lectures
(D) seven lectures
Ans : (B)

50. Who is praised as a hero by Carlyle in his lecture on the ‘Hero as King’ ?
(A) Johnson
(B) Cromwell
(C) Shakespeare
(D) Luther
Ans : (B)

51. Identify the work by Ruskin which began as a defence of contemporary landscape artist especially Turner—
(A) The Stones of Venice
(B) The Two Paths
(C) The Seven Lamps of Architecture
(D) Modern Painters
Ans : (D)

52. The term ‘the Palliser Novels’ is used to describe the political novels of—
(A) Charles Dickens
(B) Anthony Trollope
(C) W. H. White
(D) B. Disraeli
Ans : (D)

53. Identify the poet whom Queen Victoria, regarded as the perfect poet of ‘love and loss’—
(A) Tennyson
(B) Browning
(C) Swinburne
(D) D. G. Rossetti
Ans : (D)

54. A verse form using stanza of eight lines, each with eleven syllables, is known as—
(A) Spenserian Stanza
(B) Ballad
(C) Ottava Rima
(D) Rhyme Royal
Ans : (C)

55. Identify the writer who first used blank verse in English poetry—
(A) Sir Thomas Wyatt
(B) William Shakespeare
(C) Earl of Surrey
(D) Milton
Ans : (C)

56. The Aesthetic Movement which blossomed during the 1880s was not influenced by—
(A) The Pre-Raphaelites
(B) Ruskin
(C) Pater
(D) Matthew Arnold
Ans : (D)

57. Identify the rhetorical figure used in the following line of Tennyson : ‘‘Faith unfaithful kept him falsely true.’’
(A) Oxymoron
(B) Metaphor
(C) Simile
(D) Synecdoche
Ans : (A)

58. W. B. Yeats used the phrase ‘the artifice of eternity’ in his poem—
(A) Sailing to Byzantium
(B) Byzantium
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

59. Who is Pip’s friend in London ?
(A) Pumblechook
(B) Herbert Pocket
(C) Bentley Drummle
(D) Jaggers
Ans : (D)

60. Who is Mr. Tench in The Power and the Glory ?
(A) A teacher
(B) A clerk
(C) A thief
(D) A dentist
Ans : (C)

61. Pride and Prejudice was originally a youthful work entitled—
(A) ‘Last Impressions’
(B) ‘False Impressions’
(C) ‘First Impressions’
(D) ‘True Impressions’
Ans : (C)

62. Identify the novel in which the character of Charlotte Lucas figures—
(A) Great Expectations
(B) The Power and the Glory
(C) Lord of the Flies
(D) Pride and Prejudice
Ans : (D)

63. ‘There’s a special providence in the fall of a sparrow.’’
The line given above occurs in
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

64. Who said that Shakespeare in his comedies has only heroines and no heroes ?
(A) Ben Jonson
(B) John Ruskin
(C) Thomas Carlyle
(D) William Hazlitt
Ans : (B)

65. Sir John Falstaff is one of Shakespeare’s greatest—
(A) comic figures
(B) historical figures
(C) romantic figures
(D) tragic figures
Ans : (A)

66. That Milton was of the Devil’s party without knowing it, was said by—
(A) Blake
(B) Eliot
(C) Johnson
(D) Shelley
Ans : (A)

67. Who called Shelley ‘a beautiful and ineffectual angel beating in the void his luminous wings in vain’ ?
(A) Walter Pater
(B) A. C. Swinburne
(C) Matthew Arnold
(D) T. S. Eliot
Ans : (C)

68. Essays of Elia are—
(A) full of didactic sermonising
(B) practically autobiographical fragments
(C) remarkable for their aphoristic style
(D) satirical and critical
Ans : (B)

69. The theme of Tennyson’s Poem ‘The Princess’ is—
(A) Queen Victoria’s coronation
(B) Industrial Revolution
(C) Women’s Education and Rights
(D) Rise of Democracy
Ans : (C)

70. Thackeray’s Esmond is a novel of historical realism capturing the spirit of—
(A) the Medieval age
(B) the Elizabethan age
(C) the age of Queen Anne
(D) the Victorian age
Ans : (A)

71. Oedipus Complex is—
(A) a kind of physical ailment
(B) a kind of vitamin
(C) a brother’s attraction towards his sister
(D) a son’s attraction towards his mother
Ans : (D)

72. ‘My own great religion is a belief in the blood, the flesh as being wiser than the intellect.’’ Who wrote this ?
(A) Graham Greene
(B) D. H. Lawrence
(C) Charles Dickens
(D) Jane Austen
Ans : (B)

73. Shakespeare makes fun of the Puritans in his play—
(A) Twelfth Night
(B) Hamlet
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (A)

74. ‘The rarer action is in virtue that in vengeance.’ This line occurs in—
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (C)

75. Jane Austen’s Pride and Prejudice is a—
(A) Picaresque novel
(B) Gothic novel
(C) Domestic novel
(D) Historical novel
Ans : (C)

76. ‘Heaven lies about us in our infancy’. This line occurs in the poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

77. Wordsworth calls himself ‘a Worshipper of Nature’ in his poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Prelude
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)

78. When Wordsworth’s ‘Immortality Ode’ was first published in 1802, it had only—
(A) Stanzas I to IV
(B) Stanzas I to V
(C) Stanzas I to VI
(D) Stanzas I to VII
Ans : (B)

79. Which method of narration has been employed by Dickens in his novel Great Expectations ?
(A) Direct or epic method
(B) Documentary method
(C) Stream of Consciousness technique
(D) Autobiographical method
Ans : (A)

80. Who said ‘Keats was a Greek’ ?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Lamb
(D) Shelley
Ans : (B)

81. D. G. Rossetti was a true literary descendant of—
(A) Keats
(B) Byron
(C) Shelley
(D) Wordsworth
Ans : (A)

82. To which character in Hamlet does the following description apply ?
‘‘The tedious wiseacre who meddles his way to his doom.’’
(A) Claudius
(B) Hamlet
(C) Polonius
(D) Rosencrantz
Ans : (B)

83. ‘Brevity is the soul of wit’ is a quotation from—
(A) Milton
(B) William Shakespeare
(C) T. S. Eliot
(D) Ruskin
Ans : (B)

84. ‘Dost thou think, because thou art virtuous, there shall be no more cakes and ale’. Who speaks the lines given above in Twelfth Night ?
(A) Duke Orsino
(B) Malvolio
(C) Sir Andrew Aguecheek
(D) Sir Toby Belch
Ans : (D)

85. In Paradise Lost, Book I, Satan is the embodiment of Milton’s—
(A) Sense of injured merit
(B) Hatred of tyranny
(C) Spirit of revolt
(D) All these
Ans : (C)

86. Who calls poetry ‘the breadth and finer spirit of all knowledge’ ?
(A) Wordsworth
(B) Shelley
(C) Keats
(D) Coleridge
Ans : (A)

87. Twelfth Night opens with the speech of—
(A) Viola
(B) Duke
(C) Olivia
(D) Malvolio
Ans : (B)

88. What was the cause of William’s death in Sons and Lovers ?
(A) An accident
(B) An overdose of morphia
(C) Suicide
(D) Pneumonia
Ans : (D)

89. Which poem of Coleridge is an opium dream ?
(A) Kubla Khan
(B) Christabel
(C) The Ancient Mariner
(D) Ode on the Departing Year
Ans : (A)

90. Which stanza form did Shelley use in his famous poem ‘Ode to theWest Wind’ ?
(A) Rime royal
(B) Ottava rima
(C) Terza rima
(D) Spenserian Stanza
Ans : (C)

91. The phrase ‘Pathetic fallacy’ is coined by—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Carlyle
(D) John Ruskin
Ans : (D)

92. Tracts for the Times relates to—
(A) The Oxford Movement
(B) The Pre-Raphaelite Movement
(C) The Romantic Movement
(D) The Symbolist Movement
Ans : (A)

93. The Chartist Movement sought—
(A) Protection of the political rights of the working class
(B) Recognition of chartered trading companies
(C) Political rights for women
(D) Protection of the political rights of the middle class
Ans : (A)

94. Who wrote Biographia Literaria ?
(A) Byron
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Lamb
Ans : (C)

95. Who was Fortinbras ?
(A) Claudius’s son
(B) Son to the king of Norway
(C) Ophelia’s lover
(D) Hamlet’s friend
Ans : (B)

96. How many soliloquies are spoken by Hamlet in the play Hamlet ?
(A) Nine
(B) Seven
(C) Five
(D) Three
Ans : (C)

97. ‘The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.’
The above lines have been taken from—
(A) The Waste Land
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Prayer for My Daughter
Ans : (C)

98. William Morel in Sons and Lovers is drawn after—
(A) Lawrence’s father
(B) Lawrence’s brother
(C) Lawrence himself
(D) None of these
Ans : (D)

99. The most notable characteristic of Keats’ poetry is—
(A) Satire
(B) Sensuality
(C) Sensuousness
(D) Social reform
Ans : (C)

100. The key-note of Browning’s philosophy of life is—
(A) agnosticism
(B) optimism
(C) pessimism
(D) scepticism
Ans : (B)

101. The title of Carlyle’s ‘Sartor Resartus’ means—
(A) Religious Scripture
(B) Seaside Resort
(C) Tailor Repatched
(D) None of these
Ans : (C)

102. Epipsychidion is composed by—
(A) Coleridge
(B) Wordsworth
(C) Keats
(D) Shelley
Ans : (D)

103. ‘The better part of valour is discretion’ occurs in Shakespeare’s—
(A) Hamlet
(B) Twelfth Night
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (D)

104. Epic similes are found in which work of John Milton ?
(A) Paradise Lost
(B) Sonnets
(C) Lycidas
(D) Areopagitica
Ans : (A)

105. Identify the writer who used a pseudonym, Michael Angelo Titmarsh, for much of his early work—
(A) Charles Dickens
(B) W. M. Thackeray
(C) Graham Greene
(D) D. H. Lawrence
Ans : (C)

106. Browning’s famous poem ‘Rabbi Ben Ezra’ is included in—
(A) Dramatis Personae
(B) Dramatic Idyls
(C) Asolando
(D) Red Cotton Night-Cap Country
Ans : (A)

107. S. T. Coleridge was an Associate of—
(A) The Royal Society of Edinburgh
(B) The Royal Society of London
(C) Royal Society of Arts
(D) Royal Society of Literature
Ans : (D)

108. Which of the following is an unfinished novel by Jane Austen ?
(A) Sense and Sensibility
(B) Mansfield Park
(C) Sandition
(D) Persuasion
Ans : (C)

109. Why did Miss Havisham remain a spinster throughout her life in Great Expectations ?
(A) She was poor
(B) She was arrogant
(C) Because she was betrayed by the bridegroom
(D) She was unwilling to marry
Ans : (B)

110. W. B. Yeats received the Nobel Prize for literature in the year—
(A) 1938
(B) 1925
(C) 1932
(D) 1923
Ans : (D)

111. The Romantic Revival in English Poetry was influenced by the—
(A) French Revolution
(B) Glorious Revolution of 1688
(C) Reformation
(D) Oxford Movement
Ans : (A)

112. The Pre-Raphaelite poets were mostly indebted to the poets of the—
(A) Puritan movement
(B) Romantic revival
(C) Neo-classical age
(D) Metaphysical school
Ans : (B)

113. ‘O, you are sick of self-love.’ Who is referred to in these words in Twelfth Night ?
(A) Orsino
(B) Sir Andrew
(C) Sir Toby
(D) Malvolio
Ans : (D)

114. Hamlet is—
(A) an intellectual
(B) a man of action
(C) a passionate lover
(D) an over ambitious man
Ans : (C)

115. Which of Shakespeare’s characters exclaims; ‘Brave, new, world !’ ?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Miranda
(D) Prospero
Ans : (C)

116. Paradise Lost shows an influence of—
(A) Paganism
(B) Pre-Christian theology
(C) Christianity and the Renaissance
(D) Greek nihilism
Ans : (C)

117. The style of Paradise Lost is—
(A) more Latin than most poems
(B) more spontaneous than thought out
(C) more satirical than spontaneous
(D) more dramatic than lyrical
Ans : (A)

118. In Pride and Prejudice we initially dislike but later tend to like—
(A) Mr. Bennet
(B) Wickham
(C) Bingley
(D) Darcy
Ans : (D)

119. Who in Hamlet suggests that one should neither be a lender nor a borrower ?
(A) Gertrude
(B) Polonius
(C) Horatio
(D) Hamlet
Ans : (B)

120. Shakespeare’s Henry IV, Pt I contains his—
(A) senecan attitude
(B) patriotism
(C) love of nature
(D) platonic ideals
Ans : (B)

Comments (9)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

GeneralKnowledgeToday Now available in 50 Plus Languages

Posted on 05 March 2011 by admin

Dear GeneralKnowledgeToday Readers,

We are glad to inform you that your favorite  Online General Knowledge and Current affairs Magazine GeneralKnowledgeToday.com is  now available in 50 Plus Languages including Hindi .

Inorder to read this site in Your Language,Just  selcet the desired language from the language  tool  button ,which is located at the right  top side of this site .

Right Side Top  >Tool Bar Button named> Translate this Site to Your Language.

Best Regards,

admin,

http://www.generalknowledgetoday.com/

Comments (0)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

IndiaPay is India’s first indigenous payment gateway

Posted on 28 January 2011 by admin

IndiaPay is India’s first indigenous payment gateway and is scheduled to be launched in mid-2011. The National Payments Corporation of India (NPCI) is the owner of IndiaPay and will make its first move by cutting charges levied to merchant establishments by half, compared with what MasterCard and Visa charge. IndiaPay’s shareholders consist of 10 banks, six of which are PSU banks, and is promoted by the Reserve Bank of India.

Comments (0)

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

RELATED SITES

ads

INFORMATION

    ads