www.Websites4u.in-Websites @ Just Rs.499/-(8.99 USD) a YEAR  | Advertise on this site please contact admin (@)generalknowledgetoday.com
Get GK Updates in your email address:
Share |

Read Generalknowledgetoday.com at your own Language!

Tag Archive | "Kerala Quiz"

Tags: , , , , , , , , ,

Quiz Based on Kerala-Gods own Country

Posted on 30 December 2010 by admin

CAPITAL OF KERALA

Ans :THIRUVANANTHAPURAM

First Fully literate state in India

Kerala is the most literate state in India, with 94.59% literacy

Ans : Kerala ‘s official slogan of Kerala tourism is

God’s Own Country

Ans : CULTURAL CAPITAL OF KERALA

Ans: Trissur

PROPOSED 4TH AIRPORT IN KERALA IS AT

Ans: KANNUR

FAMOUS FISHING CENTRE IN KERALA

Ans: NENDAKARA

WIND ENERGY PRODUCED IN KERALA

Ans: PALAKKAD

NEW NAVAL ACADEMY IN KERALA

Ans: EZHIMALA

THERMAL ELECTRICITY PLANT IN KERALA

Ans: KAYAMKULAM

Comments (2)

Tags: , , , , , , , , , , ,

Quiz based on Kerala and its traditions

Posted on 26 September 2010 by admin

1.  The number of west flowing rivers of Kerala?

Ans : 41

2.  “Who is the author of “”Kannuneerthulli”” ?”

Ans : Nalappattu Narayana Menon

3.  Edakkal Caves are in

Ans: Wayanad District

4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is

Ans : Ezhimala

5.  Bakal Fort is in which District ?

Ans : Kasargode

6. First computerised Panchayath in Kerala

Ans : Vellanad

7. Information Kerala Mission started in

Ans : 1999

8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in

Ans :Trissur

9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is

Ans : Valapattanam

10. Who was the first education minister of Kerala State ?

Ans : Joseph Mundassery

11. Whose autobiography is called ”Ormayude Arakal ”?

Ans : Cherukad

12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in

Ans : Kottarakkara

13. Smallest Taluk in Kerala

Ans : Kochi

14. The region of Kerala where evergreen forests are seen

Ans : Silent Valley

15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?

Ans : Eranad

16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?

Ans : Kunthippuzha

17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath

Ans : 20

18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?

Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai

19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at

Ans : Sivagiri

20. The Parauram Express runs between

Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore

21. Who started the State Transport Service in Travancore ?

Ans : C.P.Ramaswamy Iyer

22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated

Ans : Thiruvananthapuram

23. The Director of the film ” Agnisakshi ”

Ans : Shyamaprasad

24. Name the Jnanpith award winner in 1995

Ans : M.T.Vasudevan Nair

25. Where is Puralimala situated

Ans : Thalasserry

26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is

Ans : Kundara Proclamation

27. “The book “”Swarga Vathil Thurakkunna Samayam”” is written by”

Ans : M.T.Vasudevan Nair

28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute

Ans : Peechi

29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly

Ans : M.Vijayakumar

30. First Kerala State Kathakali Award has been given to

Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair

31. “Chandanakkuda Maholsavam” is held every year in”

Ans : Bimappalli

32. Wellington Island is in which district

Ans : Ernakulam

33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by

Ans : E.M.S

34. “The book “”Sooryakanthi “” is written by”

Ans : G.Sankarakurup

35. “Who wrote the malayalam novel “Agnisakshi”

Ans : Lalithambika Antharjanam

36. “Who is the director of the film “Chemmeen ”

Ans : Ramu Kariyattu

37. The Teak Museum of Kerala is located in

Ans : Nilampoor

38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?

Ans : Alahayude Penmakkal

39. The first short story in Malayalam

Ans : Vasana vikrithi

40. Sandal forest in Kerala

Ans : Marayoor

41. The first wild life sanctury in Kerala ?

Ans : Thekkady

42. “Horthus Malabaricus” a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes ”

Ans : Medicinal Plants of Kerala

43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called

Ans : North East Monsoon

44. Who started the State Transport service in Travanore ?

Ans : C.P.RamaSwamy Iyer

45. “Who wrote “”Viswadarshanam”””

Ans : G.Shankara Kurup

46. Forest Industries Travancore is situated in

Ans : Aluva

47..Which is the firstMalayalam Novel ?

Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi

48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?

Ans : Mannath Padmanabhan

49.Who is known as “Kerala Valmiki” ?

Ans : Vallathol Narayana Menon

50.The First President of “Kerala Sahithya Academy”

Ans : Sardar K.M.Panicker

To Know more about Kerala and its Culture,Tradition,History, Tourism etc  Visit the kerala tourism portal www.Keralatourisam.org

Comments (0)

Advertise Here
Advertise Here

Translate this site to your language

Subcribe Now

Share |
some_text
Get GK Updates in your mailbox-Enter your email address:

GK Search

GK Topics

RELATED SITES

ads

INFORMATION

    ads