Published On: Thu, Dec 9th, 2010

Test Your General Intelligence-Useful for Bank Exam Preperations

1.Four friends P, Q, R and contributed money for a charitable institution. P contributes double the money that S contributed. R contributed half the money that Q contributed and Q contributed half the money that P contributed. Who among the following contributed equal amount?
(a) Q and R (b) R and S (c) E and S (d) Q and S

Answer : D

2.If the word DATE is written in a code as CEZBSUDF, how would TIME be written in that code?
(a) USTHOLFD (b) SUHJLODF (c) SVHKHODF (d) SUHJLDOF

Answer: B

3.In an imaginary mathematical operation + means � , − means�, � means + and � means −. If so find out the result of 16−3�25+5�3
(a) 50 (b) 48 (c) 46 (d) none of these

Answer: C

4.The distance between 2 stations A and B in 330 km. A train starts from A to B at a speed from B to a at a speed of 60 kmph at 9 am. Another train starts from B to A at a speed of 90 kmph at 9.30 am. At what time will they meet?
(a) 12 noon (b) 11 am (c) 11.30 am (d) 11.45 am

Answer: C

5.In a certain code STATION is coded as ATSTNOI. How is STATEMENT written in that code?
(a) ATSMETTNE (b) ETATSTNEM
(c) TATESTNEM (d) TATSETNEM

Answer: D

6.The Independence day was celebrated in 1999 on Monday. On which day was it celebrated in 2000?
(a) Tuesday (b) Wednesday (c) Sunday (d) None of these

Answer: B

7.If 14 * 27 = 56, 34 * 21 = 40 and 25 * 29 = 72. What will be the value of 37 * 43 = ?
(a) 70 (b) 34 (c) 68 (d) 37

Answer: C

8.Find out odd year from the following years.
(a) 1600 AD (b) 1700 AD (c) 1800 AD (d) 1900 AD

Answer: A

10.Which number does not fit into the given series?
23, 42, 61, 79, 99, 118
(a) 42 (b) 61 (c) 79 (d) 118

Answer: C

10.Arrange the following words according to Dictionary pattern.
(1) Banquet (b) bangle (3) bandage (4) bantam (5) bank
(a) 3, 2, 4, 5, 1 (b) 3, 5, 2, 1, 4
(c) 3, 2, 1, 5, 4 (d) 3, 2, 5, 1, 4

Answer: D

11.Find the odd pairs of numbers from the given alternatives.
(a) 81-121 (b) 225-256 (c) 169-225 (d) 121-169

Answer: B

12.Find the odd one out from the given alternatives.
(a) HIBC (b) VXSR (c) PQJK (d) OPLM

Answer: B

13.Complete the analogy.
CPRE : FSUH :: BOQD : ?
(a) DQSF (b) ANPC (c) ETRG (d) ERTG

Answer: D

14.Find the related word to complete the analogy?
War : Death :: —: Famine
(a) Heat (b) Rain (c) Drought (d) Weakness

Answer: C

15.

Find out the missing number in the following arrangement of numbers.
7     9     15
8     6     12
2     3     4
28     18     ?

(a) 90 (b) 45 (c) 60 (d) 75

Answer: B

16.At 1.30, the hour hand of a clock faces North-east and the minute hand faces South. If so at 3.45, which direction will the minute hand point to?
(a) East (b) West (c) North-West (d) South-West

Answer: B

17.Average marks scored by 5 students in a row is 80. If one student scoring 60 marks in the row goes out and a student with 80 marks joins the row. What will be the average mark of the new batch of 5 students?
(a) 80  (b) 82 (c) 85 (d) 84

Answer: D

18.If third Sunday of a month is 15th, what is the date of 4th Saturday?
(a) 21 (b) 28 (c) 22 (d) 29

Answer: B

19.Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in one of the following sets of letters. Identify the set following the above rule.
(a) BFJNRV  (b) FILORU (c) EJOTYD  (d) GILPUA

Answer: D

20.In a certain code PATHOLOGIST is written as PIUBQKSRHFN. How is CONTROVERSY written in that code?
(a) SUOPDNXRQDU (b) SUOPDNZTSFW
(c) QSMNBPXRQDU (d) QSMNBPZTSFW
(e) None of these

Answer: A

Share This:

Post your Comments

Kerala's Own Handicraft Online Store

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

official website of GKTODAY-General Knowledge Today